6 Haziran 2013 Perşembe

Anne Sütü Nasıl Artar?

Sponsorlu Bağlantılar:

ANNENİN SÜTÜ NASIL ARTAR?

Anne sütünü arttırdığı söylenen bir çok yiyecek vardır fakat yediğiniz bu gıdalar anne sütünü arttırırken bir taraftan da bebeğinizin kabızlık ya da gaz şikayeti çekmesine neden olur. Anne sütünü arttırmak için sadece tavsiye edilen bir gıdayı almak tek başına yeterli olmayacaktır. Annenin sütünün fazla gelmesi için bir kaç kurala birden dikkat etmek gerekir. Bu süt arttırıcı kuralları şimdi sıralayalım.

Bol su içmek: Anne sütü bir sıvıdır ve bu sıvıyı elde etmek için ilk olarak suya ihtiyaç vardır. Yeterli su almamak emzirme döneminde hem kabızlığa neden olur hem de sütü üretecek su olmadığından süt üretimi azalır. Günde en az 3 litre su içmeniz tavsiye edilmektedir.

Emzirirken memeyi tamamen boşaltmak: Memelerin yapay bir zekası vardır. Buna göre, bebek memeyi ne kadar çok boşaltırsa, meme de o kadar süt üretmeye başlar. Yeterli boşaltma olmadığında ise memenin süte fazla ihtiyacı olmadığını düşünerek süt salgılamayı azaltır. Eğer sütünüz bol geliyorsa her emzirmede iki göğsünüzü de boşaltın. Sütünüzün fazlasını süt pompası yardımıyla sağarak buzdolabınızın derin dondurucusunda süt poşetlerinde, üzerine sağdığınız günün tarihini yazarak saklayın. İleri de olur da sütünüz kesilirse bu sütleri çözerek önce en eski tarihlerden başlayarak kullanabilirsiniz. Derin dondurucuda 3 ay sakladığınız sütü kullanabilirsiniz. Çalışan kadınlar doğum izinlerinde göğüslerinde emzirmeden sonra kalan fazla sütü boşaltmalı ve saklamalıdır. Çalışmaya başladığınızda ise yine işyerinizde 3 saaate bir bebeğinizi emziriyormuş gibi süt pompasıyla sağarak ertesi gün bu sütleri kullanabilirsiniz. Sütü sağarken bazen süt bir gelir bir gelmez. Sütün gelmediği zaman bile 5 dakika kadar sağmaya çalışmalısınız. Ayrıca sürekli süt pompası kullanmayın, bebeğinizi emzirmeye de devam edin.

Anne sütünü arttıran gıdalar: Öncelikle yeşil yapraklı tüm sebzelerin anne sütünü arttırdığını unutmayalım. Yine, meyve tüketimi de anne sütü artışı için önemlidir. Süt, boza, alkolsüz bira, malt gibi içecekler anne sütünü arttıran içeceklerdendir. Isırgan otu, rezene tohumu ve anason kullanarak karışık bir bitki çayı hazırlanıp içilebilir. Sabahları uyandığınızda bir çay kaşığı dolusu çörek otu tüketince de anne sütü artar. Halk arasında bulgur pilavı, soğan, sarımsak yemek de iyi bilinen süt arttırıcı gıdalardır. Sarımsak ve soğan antibiyotik özelliği ile de anne sağlığını göğüs enfeksiyonlarından korur. Ayrıca bebeğinizin iştahını da arttırırlar.

Anne sütünü arttıran bitkisel çay:

1 yemek kaşığı ısırgan otu,
1 yemek kaşığı rezene,
1 yemek kaşığı ıhlamur,
1/2 tatlı kaşığı tane kimyon
1 çay kaşığı anason

Bu malzemeleri yemeğe başlamadan önce, tercihen porselen ya da cam bir demliğin içerisine koyarak, üzerine 1 su bardağı kaynamış su ilave edin. Daha sonra demliğin üzerini bir havluyla kapatın ve suyun çabuk soğumasını engelleyin. Yemeğinizi yedikten sonra çayınızı süzgeçten geçirip bir fincana koyarak afiyetle içiniz. Bu çaydan günde 4 defa içebilirsiniz. Bu bitki çayı bir taraftan süt salınımını arttırırken diğer taraftan ise bebeğinizin ve sizin gaz problemlerini ortadan kaldıracak, sindirimi rahatlatacaktır.

Stresten uzak durun: Derin üzüntüler de annenin sütünün kesilmesine neden olabilir.

Bebeğinizi doğru şekilde emzirin: Bebeğiniz tamamen yatık bir şekilde değil yarı oturur vaziyette emzirilmelidir. Emzirmeden önce altının temiz olması ve karnının gerçekten aç olması gerekmektedir. Anne yatalak bir halde değilse rahat bir koltukta oturmalı, ayaklarının altına bir destek almalı ve hangi memeden süt veriyorsa o taraftaki dizini biraz yükseltmelidir. Bir elle bebeğin kafası memeye doğru yaklaştırılmalıdır. Diğer el ise altta destek verip tutarak bebeğin memeyi kolay almasını sağlamalıdır.

Tüm bu noktalara dikkat ederseniz bebeğinizi o emsalsiz gıdasından mahrum etmemek için çok önemli bir adım atmış olursunuz. Bebeğinize bu dönemde şefkat gösterin, azarlamayın, bebeğinizle birlikte uyuyarak birlikte güne merhaba deyin. Emzirmek için onu uyandırmayın.

İlgili aramalar: annenin sütü nasıl artar? süt salgısı nasıl arttırılır? anne sütünü arttıran yiyecekler nelerdir?