24 Haziran 2013 Pazartesi

Aşı Neden Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar:

AŞI NEDEN YAPILIR?

Aşılama, bazı hastalıklara karşı direnci artırmak amacı ile yapılır. İnsan vücudu, hastalık yapan mikroorganizmalarla karşılaştığında, mikroorganizmalarla savaşmak için özel maddeler yapar. Bu maddelere antikor denir. Antikor, vücudu mikroorganizmalara karşı korur. Vücutta her mikroorganizma için ayrı antikor yapılır. Vücudun, antikor yapabilmesi için, o mikroorganizmalarla bir defa karşılaşması gerekir.

Aşılama ile sağlam kişiye hastalık yapma yeteneği yok edilmiş mikroorganizma veya salgısı verilerek vücudunun, antikor yapması sağlanır. Böylece aşısı yapılmış hastalıklara karşı vücut hazırlıklı olur, hastalıklardan korunur.

Birçok önemli bulaşıcı hastalığa karşı aşı bulunmuştur. Aşılar sayesinde bazı hastalıklar da artık görülmemektedir. Örnek olarak çiçek hastalığı verilebilir. Ülkemizdeki yakın zamandaki aşı kampanyaları ile de çocuk felci hastalığı ile mücadelede çok büyük başarı sağlanmıştır.

Aşılama hizmetleri başlıca, sağlık ocakları, AÇS merkezleri tarafından ücretsiz verilmektedir. Anne, baba ve aile bireylerinin de aşılama programlarına göre çocuklarını sağlık kuruluşlarına götürmeleri gerekmektedir. Böylece, hem çocuklar zamanında aşılanacak, hem de anne babalar aşılama ve çocuk hastalıkları hakkında sağlık personelinden gerekli bilgileri alacaklardır.

Sağlıklı çocuklar istiyorsak aşılama konusunda toplum olarak dikkatli ve hassas olmalıyız. Ufacık bir ihmalimiz yüzünden çocuğumuzun ömür boyu sakat kalabilir. Bu durumu yaşamamak, keşke dememek ve bir ömür boyu vicdan azabı çekmemek için lütfen çocuğunuzun aşılarını eksiksiz yaptırınız.

İlgili aramalar: aşı neden yapılır? neden aşı oluruz? antikor nedir?