3 Temmuz 2013 Çarşamba

Skorbüt Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

SKORBÜT (İSKORBÜT) C vitamini eksikliği durumunda ortaya çıkan hastalığa skorbüt denir. Hal arasında bu hastalığa diş eti çekilmesi de denilmektedir. Daha çok uzun süre vücudunun ihtiyacı kadar C vitamini alamayan çocuklarda görülmektedir. Hastalık kendisini yorgunluk, iştahsızlık, zayıflama, yaraların geç iyileşmesi, cilt kuruluğu, cilt çatlakları, diş etlerinde şişme ve kanama gibi belirtilerle gösterir. Eskiden uzun süre denizlerde kalan denizcilerde sık görülürdü. Vitamin haplarının henüz olmadığı, taze sebze ve meyvelerin uzun süre korunamadığı o yıllarda denizcilerin çoğu bu hastalığa yakalanırdı. Sonradan rom, taze misket limonu, turşu, sirke gibi erzakları yanlarına alarak bu hastalığın etkilerini azaltmayı başarmışlardır.

Hastalığa yakalanan çocukların vücut dirençleri düştüğü için enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığı artmaktadır. Bacaklarda ödeme neden olabilir. Küçük çocukların bu tür hastalıklara yakalanmasını önlemek için günde 4-5 çorba kaşığı kadar limon, portakal gibi turunçgillerin suyundan verilebilir. Böylece skorbüt hastalığına yakalanmanın önüne geçilmiş olur.

Skorbüt tedavi edilmesi gerek ciddi bir hastalıktır. Hastanın vücut dengeleri bozulur. Yetersiz beslenme, enfeksiyona yakalanma, böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilen hasta kaybedilebilir.