28 Kasım 2013 Perşembe

Cep telefonu bebeğe zarar verir mi?

Sponsorlu Bağlantılar:

Cep telefonu bebeğe zarar verir mi?

Cep telefonları teknolojisi yaşamlarımızı yirmi yıl gibi bir süreç içerisinde etkileyen ve yoğun bir yayılma hızıyla artık vazgeçilmez hale gelen bir teknoloji olmakla birlikte bu süre boyunca sürekli olarak bu teknolojinin, insan sağlığına bir takım yaşamsal zararlarının olduğu haberleri de sıklıkla ortaya atılmaktadır.

Ancak henüz yeni bir teknoloji olması ve kullanıldığı süre zarfında ölçülebilen zararlarının olmaması, henüz bu tip haberlerin bir spekülasyondan öteye gitmemesine neden olmaktadır. Dünya üzerindeki birçok sağlık ve bilimsel kuruluş bu konu üzerinde çeşitli araştırmalar yürütüyor olsa da, şu ana kadar bu teknolojiden vazgeçmeyi gerektirecek denli yüksek sağlık tehditleri bilgisi elde edilmemiştir.

Ülkemizin sağlık bakanlığının konu hakkında sürdürdüğü araştırmalardan elde edilen bulgular neticesinde, bazı kurallara riayet ederek cep telefonu kullanılmasının bir sakıncası olmadığı veya en az zararla karşılaşılacağı belgelenmiştir. Buna göre cep telefonu taşınırken, asla kalbe yakın bir konumda tutulmamalıdır, hamile bayanların aynı şekilde göbeklerine yakın bir konumda cep telefonu taşımamaları gerekmektedir. Cep telefonuyla konuşurken kablolu kulaklıkla konuşmak riski en aza indirecektir. Bluetooth ve benzeri kablosuz teknolojileri kullanan kulaklıklar yine elektriksel dalgalar yaratacağından beyin sağlığına zararı olabileceği düşünülmelidir.

Bunun yanı sıra uzun süreli cep telefonu görüşmeleri yapılmamalı ve cep telefonlarının çalma anı ile telefonun açılması sırasında, cihazın kalbe ve göbeğe yaklaştırılmaması, olabildiğince uzak tutulması gerekmektedir. Uyurken cihaz ile aynı odada uyunmamalı, mümkünse kapatılmalı veya 1 metreden daha uzak bir mesafede tutulmalıdır. Bu kurallara riayet ederek cep telefonu hamilelik sırasında kullanılabilir.

İlgili aramalar: cep telefonu bebeğe zararlı mıdır? cep telefonu beyine zarar verir mi? cep telefonunun zararı nasıl azaltılır?