2 Aralık 2013 Pazartesi

SGK Tüp Bebek Tedavisi Masraflarını Karşılar Mı?

Sponsorlu Bağlantılar:

SGK Tüp Bebek Tedavisini Karşılar Mı?

SSK, tüp bebek tedavisinden faydalanmak isteyen sosyal sigortalılara devlet eli ile yardımın önünü açtı. SSK’lılar tüp bebek yardımından faydalanabilir fakat 2013 Sağlık Uygulama Tebliği’nde de belirtilen bazı şartlar ve kurallar maktadır. Bu şartları maddeler halinde sıralarsak;

- Eşlerin evlat edinilmiş çocukları dışında soybağı edinilmiş sağ çocuklarının bulunmaması

- Yapılan tıbbi tedavilerden sonra, normal yöntemle çocuk sahibi olamayacağını ancak yardımcı üreme tekniğiyle çocuk sahibi olacağını bildirir sağlık kurulu raporu. Bu rapor yalnızca Üniversite Hastaneleri’nde ya da eğitim veren Devlet Hastanelerinde verilmektedir.

- Anne adayının 23 yaşını doldurmuş olması ve 40 yaşından gün almamış olması. (Ancak kadının 40 yaşından gün aldığı tarihten önce düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmiş olması durumunda, IVF tedavisine ilişkin sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanır.)

- Anne adayı en az 5 senedir sağlık sigortası kapsamında olmalı ya da en az 5 senedir sağlık sigortası kapsamında olan eşinden faydalanması. 900 gün sağlık sigortası prim gün sayısı olmalıdır. Halen genel sağlık sigortalı olduğu halde bu koşulları kadının kendisi taşımıyor ve eşi taşıyor ise eşinden faydalanabilir.

- Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi.

- Tüp bebek tedavisi uygulayacak merkez SGK ile anlaşmalı olmalıdır.

- SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) eki ilaç listelerinde yer almak kaydıyla tüp bebek tedavisinde kullanılacak ilaçlar, sağlık kurulu raporuna istinaden tüp bebek tedavisinin yapıldığı üremeye yardımcı tedavi merkezi kadın hastalıkları uzman hekimlerince yazılacaktır.

- En fazla 2 (iki) siklus yani 2 tüp bebek denemesi ve toplamda 6000 üniteye kadar kullanılacak gonadotropin bedelleri SGK tarafından karşılanır.

- SGK tarafından ödeme alabilmek için merkezce yapılan her türlü işlemin kaydının tutulması ve denetim sırasında ibrazı zorunludur.

- Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar için katılım payı ödenir.