23 Aralık 2013 Pazartesi

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçilir Mi?

Sponsorlu Bağlantılar:

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçilir Mi?

Tüp bebek tedavisinde en çok sorulan sorulardan biri de tüp bebekte cinsiyet seçimi yapılıp yapılamayacağıdır. Tüp bebekte elde edilen döllenmiş yumurtalardan (emriyo) alınan hücreler laboratuar ortamında incelenip bu emriyonun gelişerek ileride kız mı yoksa erkek mi olacağı tespit edilebilir. Bu işleme cinsiyet seçimi denir.

Bebeğinin cinsiyetini tayin etmek isteyen ebeveynlerin öncelikle tüp bebek tedavisine başlamaları gerekmektedir. Yumurta hücrelerinin sayısını arttırmak için bazı ilaçlar kullanılarak yumurtalar çoğaltılır. Yumurta sayısını arttırma işlemine indüksiyon denir. İlaç kullanımında annenin yaşı önemlidir. Annenin yaşına uygun dozda ilaç kullanılır. İndüksiyon uygulaması bir hafta ila 12 gün arasında değişen bir süre yapılır. Yumurtaların belirli olgunluğa gelmesi beklenir. Geldikten sonra çatlatma iğnesi kullanılır ve yumurta toplama sürecine geçilir. Yumurta toplama rahatsızlık verici bir işlem değildir ve kolaylıkla yapılır. Duruma göre lokal veya genel anestezi kullanılır. Eş zamanlı olarak babanında sperm hücreleri alınır ve yumurtalar bu sperm hücreleri ile döllenerek embriyolar elde edilir. Daha sonra elde edilen bu embriyoların gelişimi izlenir. İzlemin 3. Gününde PGT yöntemiyle (cinsiyet seçimi) cinsiyetler tespit edilir. Bu işlemden 2 gün sonra istenilen cinsiyette olan sağlıklı embriyolar nakil edilerek işlem tamamlanır. Nakil gerçekleştirildikten 12 gün sonrasında gebeliğin tespiti için kan testi yapılır. Gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılır.

İlgili aramalar: tüp bebekte cinsiyet seçilir mi? tüp bebek tedavisinde bebeğin cinsiyeti belirlenebilir mi? tüp bebekte istenilen cinsiyette bebek olur mu?