6 Haziran 2014 Cuma

En Fazla Kaç Defa Sezaryen Olunabilir?

Sponsorlu Bağlantılar:

En Fazla Kaç Defa Sezaryen Olunabilir?

Kaç kere sezeryan olunabilir? Sezaryenin sınırı var mıdır? gibi sorular özellikle daha önce bir defa sezaryen ile doğum yapmış kadınlar tarafından sonraki doğumlarda en sık sorulan soruların başlarında gelir.

Sezaryen ameliyatı için kesin bir sayı olmamakla birlikte kadın doğum uzmanları tarafından genel olarak kabul gören sınır 3’tür. Yani 3 doğumdan fazlasının sezaryen olması tavsiye edilmez çünkü giderek risk artar. Her ameliyatta kesi yapılır ve her kesiyle birlikte karın içerisindeki yapışıklıklar artar. Bu da bir sonraki sezaryenin doktor açısından daha zor geçmesine neden olur. Bunun dışında bebeğin eşi dediğimiz plasentanın rahime yapışma ve yanlış yere yerleşme olasılığı artar. Bu durumlar hem anne hem bebek açısından risklidir.

Sezaryen bir ameliyattır ve her ameliyat bir risk demektir. 3. Sezaryenden sonra riskin fazlalaşması ilk sezaryenlerin sorunsuz geçeceği anlamına gelmez. Ayrıca her sezaryen doğum arasında 1-2 yıl olması önerilir. Aslına bakılırsa en iyi doğum şekli normal doğumdur. Mecbur kalmadıkça sezaryene sıcak bakılmamalıdır. Normal doğumda bir sınır olmamasına karşılık sezaryende 3. doğumdan sonrası risklidir ve gebelik sayısı arttıkça risk de artar.