8 Temmuz 2014 Salı

HAMİLELİKTE İNSÜLİN DİRENCİ

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE İNSÜLİN DİRENCİ

İnsülin özellikle kandaki glukozun hücrelerin dokuları içine girerek enerjiye dönüşmesini sağlayan bir hormondur. Bazı durumlarda vücut insülinin doku içine girmesine engel olur. Bu durumlarda açıkta kalan insülin kanda şeker oranının artmasına yol açar. Kanda şeker oranının artması ise başta kalp, böbrek, pankreas ve karaciğer olmak üzere pek çok iç organ ve dokuya zarar verir.

Hamilelikte insülin direnci diğer bir deyimle rezistansı vücutta hormonal dengeler rutin çalışmanın dışında seyrettiğinden önemle takip edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Hamilelikte insülin hormonun normal sınırlar dışında çalıştığında fazla salınan insülin hormonunun tamamı dokuların için giremediği için açıkta kalan kısmı kanda şeker olarak birikir. Bu durum ise vücutta rezistans(direnç) oluşumuna yol açar. Hamilelikte insülin direnci 24. ile 28. haftada en üst seviyedir. Bunun tespiti için bu haftalarda hamile olan kadına glukoz yüklemesi yapılarak bu direncin kalıcı bir hastalık mı yoksa hamileliğe bağlı bir direnç mi olduğu araştırılır. Genellikle sıkı bir perhiz ve tedavi ile kontrol altına alınır. Hamilelikte özellikle iki hormon insülin direncinin tanımında rol oynar.

Bu hormonlar HPL(humanplasentallaktojen) ve HPGH (humanplacentalgrowthhormone)dur. HPL düzeyi gebelikte yaklaşık otuz kat, HPGH ise sekiz kat artarak hamilelikte insülin direncine yol açar. Hamileliğe bağlı şeker artışı vücutta aşırı kilo, ayaklarda ve ellerde şişmeye yol açar. Bazen bu kilo doğum sonraki kalıcı hale gelerek, insülin direncine bağlı vücutta kalıcı şeker hastalığına dönüşebilir.