30 Temmuz 2014 Çarşamba

Zerdeçalın Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Zerdeçalın Faydaları

Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir­. İçeriğinde uçucu yağ vardır­. Bunun yanın­da reçine ve kurkumin adlı bir madde bulunur­. Kurkumin adlı maddenin antioksidan ve yangı (iltihap) önleyici özelliğinden  ötürü , kansere karşı savaşta zerdeçalı mü­him bir silah olarak görebiliriz­. Bu maddenin ayrıca antidepresan özelliği vardır ve bazı antidepresan ilaçları kadar etkilidir­. Zerdeçal, demir ve manganez açısın­dan da mü­him bir kaynaktır­. B6 vitamini, diyet lifi ve potasyum içerir­.

Zerdeçalın Faydaları ve Tıbbi Tesiri: Hindistan’da yüzlerce yıldır kullanılan bu bitki­nin aşağıda da mü­him bir kısmını açıklayacağımız gibi sağlığa sayısız faydası vardır­. Şeker hastalığına ve kansere karşı olumlu tesirleri vardır­. Mideyi güçlendi­rir­. Sinirleri uyarır­. Vücuda ferahlama ve rahatlık verir­. İltihap gidericidir­. Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır­. Gaz ve idrar söktürücüdür­. Vücu t­ta biriken  zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek olur­. Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır­. İltihaplı romatizma hastalığı için de oldukça faydalı olduğu bilinir­. Antibakteriyel olduğun­dan deri yaraları üzerine haricen  sürüldüğünde mikrop ve zararlı bakterileri öldürür­. Bazı araştırmalara göre beyin hücreleri­ni yenilediği belirtilmektedir­. Kalp krizi riski­ni azaltır­.
zerdeçalın faydaları
Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir­. Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten  sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlana­bilir­. Toz hali­nin günlük 1 ila 3 gram arasın­da tüketilme­si önerilir­. Yemeklere katıla­bilir ve bal ile karıştırılarak yenile­bilir­. Baharatı hemen  her yemeğe girebilir­. Bu sebeple zerdeçalı mutfağımızdan eksik etmememiz gerekir­. Bal ile karıştırılarak yenile­bilir­.

Kimler Zerdeçal Kullanmamalı?
Kan sulandırıcı ilaçlarla kullanılmamalıdır­. Hamileler ve emzirenler doktora danışmadan kullanmamalıdır­. Bazı bitkisel reçetelerde olduğu hal­de zerdeçalda da olabilecek bir yan etki halinde doktora başvurmak ve kullanmayı kesmek gerekir­. Fazla miktar­da tüketimi ve uzun süreli kullanımı midenin iç yapısını tahriş edebilir­. Uçucu yağ içerdiğinde mide ve bağırsak ülseri olan hastaların, karaciğer iltihabı olan hastaların ve akut gastrit hastası olanların kullanmaması gerekir­. Ameliyat olacak iseniz 2 hafta öncesinde kullanmayı bırakmanız gerekir­.