13 Ağustos 2014 Çarşamba

Nergisin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Nergis Hakkında Botanik Bilgi: Nergisgiller ailesinden, 20 kadar türü olan, soğanı zehirli bir bitkidir­. Yaprakları direkt olarak soğan­dan çıkar­. Uzun ince bir şerit şeklindedir­. Bahar­da çiçekleri ilk açan bitkilerdendir­. Çiçeği, çıplak bir sapın ucun­da biraz eğik durur, çan ya da zurna şeklinde koyu sarı renkli, ucu dalgalıdır­.

Yetiştirildiği Yerler: Vatanı­nın Türkiye olmasın­dan ötürü , Türkiye’nin hemen  her yöresinde rahatlıkla yetişir.

Toplanma­sı - Saklanma­sı: Mart’tan Haziran’a kadar kök kısımları sökülerek yıkanır, soyulur ve kurutulur­. Tentürü yapılacak ise tazeyken  işlenir­. Çiçekleri Mart-Mayıs ayların­da toplanarak su buharı ile destilasyonu yapılır ve eterik yağı el­de edilir­.

Nergisin Faydaları: Kusturucudur­. Kabızlığı giderir ve ishal yapar­. Yatıştırıcıdır­. Ateşi düşürür­. Sara hastalığın­da faydalıdır­. Rahim ve idrar torba­sı ağrılarını giderir­. Soğanı­nın lapası, yakısı yaraların irini­ni kurutur, temizler ve iyileştirir­. 5 gr’mı bal ile içildiğinde kusturur­. Kökü yakı yapılıp sirke ile başa sürüldüğünde saç kıran hastalığına fayda sağlar­. Çiçekleri­nin suyu balla beraber şerbet gibi içildiğinde rahim ve idrar torba­sı ağrılarını iyileştirir­. Köklerinden  (soğanlarından) üç tanesi bir gün sütün içinde bekletilir, sütün içinden  çıkartılıp ezilip, hastalık sebebiyle vb­. erkek uzvu canlanmayan kimsenin uzvuna merhem gibi 4-5 defa sürüldüğünde canlandırır­. (uzun süre kullanılmamalıdır)
nergisin faydaları

Kullanım Şekli: Kurutularak toz haline getirilmiş nergis soğanın­dan 0,5-1 gr bir demliğe konur­. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir­. Dem, sabah-öğle-akşam az az içilir­.

UYARI: Nergis kökünün zehirli olma­sı nedeniyle kullanılma­sı oldukça risklidir­. Bu nedenle tarife uyulmalı ve fazla kullanılmamalıdır­.