21 Ağustos 2014 Perşembe

Premenstruel Sendrom Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Premenstruel Sendrom Nedir?

Adet öncesi gerginlik, premenstruel Sendrom (PMS) kadınlar­da adet öncesi süreçte adetten  yaklaşık 1 hafta önce başlayan psikolojik veya fiziksel bir takım sıkıntılara ve gerginliklere verilen  isimdir­. Bu belirtiler genel olarak adetin başlamasına 1 hafta kala ortaya çıkar ve adet görülmesiyle beraber sıkıntılar azalır ve birkaç günde kaybolur­.

PMS üreme çağındaki kadınlar­da görülse de; çok ender olarak ergenlik sürecin den  evvel ve menapozda da görüle­bilir­. Genelde30-45 'li yaşlar­da kadınlar­da görülür­.

Nedeni kesin bir şekilde bilinmiyor.

Şikayetlerin adet periyodunun 2. sürecinde yani adetten  1-2 hafta önce başlaması, adetten  hemen  önce şiddetlenme­si ve adetle beraber kaybolma­sı çok tipiktir­.

Şikayetler çok çeşitlilik gösterir: Baş ağrısı ve migren  atakları­. Bulantı, kusma­. Depresyon­. Duygusal labilite­. Hafıza kaybı ­. Kolay öfkelenme, sinirlilik ­. Etrafa sataşma­. İntihar ve suç işlemeye eğilimi­. Konsantrasyon güçlüğü­. Uykusuzluk­. Çarpıntı­. Denge bozuklukları­. Eklem ağrıları (artralji)­. Karın­da şişkinlik­. Göğüslerde şişkinlik ve ağrı­. Halsizlik­. Kabızlık (konstipasyon)­. Kasıklar­da ağrı­. Kilo alma­. İştah artma­sı ya da azalması­. Ödem ve şişkinlikler­. Sıcak basmaları­. Ses ve kokulara hassasiyet­. Sırt ve bel ağrıları­. Ciltte yağlanma ve sivilcelenme (akne) şikayetleri görülebilmektedir­.

Psikolojik şikayetler fazla olduğun­da tedavi genel olarak psikiyatri uzmanlarınca yapılır­. Bedensel şikayetler için ise doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler, GnRH anologları gibi hormonal tedaviler bazı zamanlar faydalı olabilmektedir­.

Histerektomi (Rahimin alınması): PMS'de tüm yöntemler başarısız kalındığın­da yumurtalıklarla beraber rahim de ameliyat yapılarak çıkarılır­. Ancak günümüzdeki tesirli ilaçların sayesinde giderek az uygulanan bir tedavi biçimi haline gelmiştir­.