10 Ekim 2014 Cuma

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Sponsorlu Bağlantılar:

ADET DÜZENSİZLİĞİ

Normalden  sapan her kanama mutlak suretle doktor muayenesi gerektiren  bir haldir­­. Doktor incelemesinde yapılacak olan işlemler komple jinekolojik muayene, ultrason, papsmear ve doğurganlık dö­neminde bulunanlar­da gebelik testi biçimin­de olacaktır­­. Bu araştırma­lar normaldışı kanamaların yaklaşık yüzde 80'i­nin aydınlatılışı için kafi olmakta­dır­­. Ek olarak bir­takım özel hallerde hormonal testler (özellikle devamlı gecikme­si bulunanlar, gecikme­si 6 aydan daha uzun sürenler, beraberinde tüylenme, şişmanlama, gebe kalamama şikayeti bulunanlar gibi), biyopsi işlemleri (ara kanama­sı olmakla beraber kanser veya kanser öncesi lezyon kuşku­su bulunanlar, 35 yaşın üstündeki bütün normaldışı kanamalar, menopozda kanama) de adet düzensizliği olan kadınlar­da uygulanmakta olan ileri testlerdir­­.

ADET DÜZENSİZLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tanı koyma sırasın­da yapılmakta olan araştırma­lar şu sorulara yanıt ararlar: gebelik var mıdır? tedavi etmek gereken hormonal düzensizlik var mıdır?; cerrahi yolla uzaklaştırmak lazım olan kanser öncüsü lezyon veya kanser var mıdır? Bu üç durum da tespit edilmemişse bu durumda en  olası neden  enfeksiyondur ve antibiyotik tedavisi verilir­­. Tedaviye rağmen  süren  kanamalar­da incelemelerin tekrar edilişi gerekebilir­­.

Jinekolojik ultra­son ve muayenede saptanan bulgulara ilaveten  idrar ya da kan­da yapılmakta olan gebelik testleriyle gebelik tanısı kesinleştirilmektedir­­. Hamilelik olduğun­da da genel­de düşük tehdidi, düşük veya dış gebelik söz konusudur ve bu durumlar yöntemine uygun olarak tedavi edilmektedir­­.

Hormonal düzensizlik çoğu kez yumurtlama olmayışı biçimindedir­­. Bu durumun tedavi edilişi önemlidir zira endometrium tabakası­nın progesteron salgısı olmadan kalınlaşma­sı dokuda kanser öncüsü lezyon (oluşum) ve daha ileri hallerde kanser gelişimine neden  ola­bilir­­. Tedavi için çocuk isteği bulunanlara yumurtlamanın tekrar sağlanması, çocuk isteği olmayanlara ise eksik olan progesteron hormonunun desteklenişi için tedavi verilir­­.

Servikste polip (rahim ağzı iyi huylu yapılı oluşum), endometriumda polip (rahim iç katmanı iyi huylu yapılı oluşum) veya başka kanamaya yol açacak kitleler (miyom gibi) var ­ise kanamayı kontrol altına almak amacıyla genel­de cerrahi müdahale gerekir­­. Bu müdahale polip hallerinde kolay olarak polipin çıkartılışı biçimin­de olabileceği gibi büyük miyomlar­da (rahim de mevcut olan iyi huylu yapılı urlar ) rahimin çıkartılışı biçimin­de de ola­bilir­­.

Kanser öncüsü yara veya kanser tespit edildiğinde ise odak katiyyen  saptandıktan sonra yöntemine uygun tedavi yapılır.