28 Ekim 2014 Salı

Ayak Şekli Neden Bozulur?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ayakta şekil deformitesi (bozukluğu) neden  olur?

Ayaklar­da şekil bozukluğuna neden  olan birçok farklı etken  vardır;

Topuklu ve sivri burunlu ayakkabı kullanılması:
Topuğu 8* 10 cm’den  yüksek ve sivri burunlu ayakkabı giyinmek ayakların en  büyük düşmanı­. Topuklu ayakkabı ayağın ön kısımlarına büyük yük binmesine yol açar­. Bir de üzerine ayakkabı­nın sivri burunlu oluşu parmakları sıkıştırıp üst üste bindirir­­. Böyle bir durum oluştuğun­da da başparmak ikinci parmağın üzerine biner ve şekil deformitesi (bozukluğu) ortaya çıkmakta­dır­­.

Genetik yatkınlık
Birçok rahatsızlıkta olduğu hal­de ayaktaki şekil bozukluğun­da da genler büyük rolü bulunur­. Bilhassa anne tarafın­da bu sorunu yaşayan kişiler var ­ise kişide de bu durumun ortaya çıkı­şı muhtemeldir­­.

Düztabanlık
Düztaban kişilerde orta ayakta asıl olarak oluşu lazım olan ark düzleşir­­. Bun­dan dolayı zaman içerisinde beraber gelişen  kas dengesizliği ayakta şekil bozukluğuna neden  ola­bilir­­.

Kas hastalıkları
Ayakta şekil bozukluğunun meydana gelmesinde kasların büyük önemi bulunmaktadır­­.  Eğer kişide herhangi bir kas rahatsızlığı var ­ise kasların­da biçimsizlik çok daha ba­sit olmakta­dır­­.  Netice itibari ile da kasların yıpranmış oluşu parmakların birbirleri­nin üzerine çıkı­şına yol açar­.

Diyabet hastalığı
Diyabet (Şeker) hastalığı vücut­ta bir çok organa etki eder­. Ayak da diyabet hastalığı­nın zarar vermiş olduğu bölgeler arasın­da yer alır­­. Ayaktaki his kusuruna bağlı bir şekil­de yaralar ve parmaklar­da şekil deformiteleri (bozuklukları) oluşa­bilir­­.

Yaşlanma
Yaşın ilerleyişiyle beraber deformite artar ve kaslar esnekli­ği­ni kaybetmekte­dir­­. Hayatı boyunca hiç ayakkabı giymeyen  birisi­nin bile 60 yaşın­dan sonra ayakların­da şekil deformitesi (bozukluğu) oluşa­bilir­­.

Dans etmek
Dansı meslek grubu olarak seçenler parmak uçların­da uzun süre durdukları için bu alan­da deformiteler ortaya çıkmakta­dır­­.  Bilhassa küçüklük çağın­dan başlayarak bale yapanların ergenlik çağın­da ayakların­da şekil deformiteleri (bozuklukları) oluşmaya başlamaktadır­­.