8 Ekim 2014 Çarşamba

Gebelerde Hipertiroidi

Sponsorlu Bağlantılar:

GEBELERDE HİPERTİROİDİ

Hipertiroidi, hamilelikte ender olarak görülür ve bu durum mutlu edicidir­­. Zira hipertiroidili bir gebenin tedavisi, guatrlı veya hipotiroidili gebenin tedavisin­den  oldukça zor ve sorunlu olur­. Nedeni i­se de annenin tiroid bezi­ni frenlemek amacı ile kullanılan ilaçların plasentadan geçip çocuğun kan dolaşımına geçişindendir­­. Ancak bu geçişin, kullanılan ilaçların dozlarına bağlı olduğu bilinmektedir­­. Bu ilaçların aşırı dozları çocukta hipotiroidi ve guatr oluşturmaya yeter­. Bu katiyyen  istenmeyen  bir durum olup, çocuğun beyinsel ve motor gelişimi­ni kötü yönde etkilemektedir­­. Belirli bir dozun altın­da da çocuğun tiroid bezine etki etmediği bilinmektedir­­. Sonuçta bu tür, hipertiroidili gebelere olanaklı olan en  düşük doz ilaç verilmelidir­­. Öte yan­dan tedavi edilmeyen  hipertiroidili gebelerde düşük, erken  doğum, plasentanın erken  ayrılışı gibi istenmeyen  olayların sıklığı artmakta­dır­­. Ayrıca çocuklar­da anomali oluşma sıklığı da artmakta­dır­­.

Basedow hastalığı olan gebe kadınların tedavisi sonucu çocukların­da % 3 doğumsal guatr ve yaklaşık % 1 doğumsal hipotiroidi gelişmekte olduğu gözlenmiştir­­. Bunlar bütünüy­le tedavi sonucu olmakta­dır­­. Oysa Basedow'lu gebelerin çocukların­da % 1-3 oranın­da doğumsal hipertiroidi görülme ihtimali var­. Bu durum tedaviden  kaynaklanmaz­. Annedeki tiroid bezi­ni stimüle (uyaran) eden  antikorların çocuğa geçmesiyle olmakta­dır­­.

Sonuçta hipertiroidili kadınların gebelikleri yüksek riskli gebelik grubuna girer­. Mutlaka kadın-doğum ve Endokrinoloji uzmanı­nın denetimi altın­da olmalıdırlar­.