16 Ekim 2014 Perşembe

Hamilelikte Yüzde Koyu Renkli Lekeler

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Yüzde Koyu Renkli Lekeler

Hamilelik maskesi denilen durum yani hamilelik boyunca cilt üzerinde meydana gelen  pigmentasyon artışı birçok kadın­da rastlanılan bir durum olur­. Yüzde meydana gelen  bu koyu lekeler genel olarak doğumdan sonran­da kaybolmaktadır­­. Hamilelik maskesi, hamilelikte hormonlar­da meydana gelen  artışın melanotropin maddesi­ni arttırma­sı sebebiyle meydana gelmektedir­­. Genel­de alın, burun ve yanaklar­da görülür­. Aynı zaman­da meme uçlarında, koltuk altında, cinsel alan de de görülmekte­dir­­. Bilhassa vücudun güneşe fazlaca maruz kaldığı bölgelerde daha fazla koyu lekelenme görülür­.

Hamilelikte yüzde koyu renk lekelenme güneş sebebiyle ortaya çıkar­. Bu nedenle gebe kadınların, güneşli bir ortama çıkarken  mutlak suretle yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuları kullanma­sı gerekmektedir­­. Aynı zaman­da olanaklı olduğu güneşe çıkmamaları gerekmektedir­­. Güneş koruyucular, UVA ve UVB koruma­sı içermelidir­­. UVA kapalı mekanlar­da camın içerisin­den  de geçebildiği için dışarı çıkılışı bile güneş koruyucuların kullanı­mı gereklidir­­. Hamilelikte yüzde koyu renk lekelenme genel olarak doğumdan sonran­da bütünüy­le geçmektedir­­. Lakin kimi zaman uzun seneler boyunca bu lekelerden  kurtulmak imkansız bir hal ala­bilir­­. Kadınlar, eğer doğumun üzeriden  uzun bir zaman geçişine rağmen  hamilelik lekelerin­den  kurtulamıyorlarsa, mutlak suretle bir dermatoloji uzmanına danışmalı ve leke tedavisine başlamalıdırlar­.

Koyu lekeler hususunda yapılabilecekler - Güneşe maruz kalmaktan kaçınmak gerekir.
- Güneş korucu krem kullanılması gerekir.
- Şapka, gözlük kullanılması gerekir.
- Güneşe hassasiyeti arttıran ilaçlar ve kozmetikler kullanılmaması gerekir.
- Melanositlerin pigment üretmesi­ni azaltmak ve lekelerin rengi­ni açmak amacıyla özel ilaçlar kullanılması gerekir.
- Doğumdan sonran­da leke giderici lazer tedavisi uygulanması gerekir.

Hamilelik lekeleri­nin tedavisinde ilaç kullanılışı ve lazer uygulama­sı doğum sonrası yapılışı gerekir­­. Doğum yapmış olmasına karşın lekeleri geçmeyen  kadınlar, dermatolog tarafın­dan uygun görülüşü halinde bu tedavi seçenekleri­ni uygulamalıdırlar­. Uygulanan tedaviler genel olarak koyu ten  rengine sahip bulunanlarda daha geç yanıt verir­­.