23 Ekim 2014 Perşembe

Şişmanlık Tedavisinde Yeni İlaçlar

Sponsorlu Bağlantılar:

Şişmanlık Tedavisinde Yeni İlaçlar

Obezite tedavisinde ya da kilo verilmesi için geliştirilecek ilaçların üç metod­dan biri ya da ikisi üzerinde tesirli oluşu gerekmekte­dir­­. Bunlar­dan biri iştahı kesen  sistemleri uyarmak, ikincisi iştahı başlatan sistemleri önlemek, üçüncüsü ise enerji harcanmasını artırmaktır­­. İştahı önlemek amacı ile leptin hormonun burun­dan verilişi hayvanlar­da başarılı neticeler vermiştir­­. Lakin insanlar üzerinde henüz denenmemiştir­­. Beyinde bulunan melacortin reseptörleri­ni uyaran ilaçlar geliştirerek iştahı kesmek olanaklıdır­­. Bu konuda yapılmakta olan çalışmalar­da bu ilaçların iştahı kestiği, fakat yan tesir olarak ereksiyon yapmış olduğu saptanmış ve bu defa bu alan­da kullanılmaları için çalışmalara başlanmıştır­­.

Seretonin reseptörleri­ni önleyen  ilaçlar da geliştirilme safhasındadır­­. Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan amilin ve exenatide (glukagon like peptid-1) içeren  ilaçların kilo verdirdiği saptanmıştır ve bu konu hakkın­da incelemeler yapılmaktadır­­. Oxyntomodulin kimyasal muhteviyatlı bir ilaçla kilo verilişi başarılı neticeler vermiştir ve üzerinde hali hazır­da çalışılıyor­.

Rimonabant ismin­de kimyasal muhteviyatı olan bir ilaç üzerinde çalışmalar yapılmakta ve bu ilacın iştahı keserek ve başka sistemlerle kilo verdirdiği gösterilmiştir­­. Yapılan çalışmalar tek bir ilacın obezite tedavisinde kafi olmayacağını, aynen  hipertansiyon tedavisinde olduğu şekil­de farklı mekanizmalara tesir eden  iki ya da daha fazla ilacın kullanılışı­nın gerektiği­ni göstermektedir­­. Yakın gelecekte bu tür tedavilerin başlayacağını beklemekte­yiz­.