19 Ekim 2014 Pazar

Tüp Bebek Nasıl Oluyor?

Sponsorlu Bağlantılar:

Tüp Bebek Nasıl Oluyor?

IVF -ICSI programı 4 kademeden olur:

Yumurtalıklar­da yumurta gelişimi
Yumurtaların toplanması
Yumurtaların döllenme­si ve embriyo gelişimi
Embriyonun rahim içine yerleştirilmesi

1­. Yumurta Geliştirilmesi:

Yumurtalıklardaki yumurtaların gelişme­si amaç­lı klomifen  sitrat, insan menopozal gonodotropi­ni ( humegon - pergonal ), saf fsh ( metrodin - follegon ), buserelin ( supracur - suprafact - lucrin ), recombinant ganodotropinler, koryonik gonodropinler gibi hormon formları tek ya da kombine şekil­de kullanılır­­. IVF'de bu ilaçların kullanılışı­nın sebe­bi daha çok yumurta ve embriyo el­de edip gebelik şansını fazlalaştırmaktır­­.

Hormon düzenleyici bu ilaçlar düzenli ovülasyonu (yumurtlaması) olmayan kadınlar­da 20 senedir kullanılıyor­. Bu ilaç kullanımı ile doğum defektlerinde, doğumsal anomaliler ya da spontan düşük sıklığın­da bir artma görülmemiştir­­.

Enjeksiyon ile bu uyarıcı ilaçların kullanımını müteakip zamanlama ve yumurtaların büyümesi­ni takip etmek amacı ile 2­. Bir ilaç verilmekte­dir­­. Bu tedavi olmazsa zamanlama ve yumurtaların büyümesi­ni tayin etmek oldukça güç olmakta­dır­­. Uyarıcı ilaçlar genel olarak adetini­zin 3­. Günü ya da burun spreyi-cilt altı iğne kullanımı­nın 14­. Günü başlar ve yumurta gelişimine bağlı bir şekil­de 8 -10 gün sürebilir­­.

Yumurtalıklar­da yumurta büyümesi­ni izlemek amacı ile ultrasonla görüntüleme kullanılır­­. Usg'ye genel olarak siklusun 3­. Gününde başlanır (day 3) ve ağrısızdır­­. Yumurtanın gelişimi­ni göstermede ve erken  gebelikle ultrasonla kullanımı­nın zarar verici bir tesiri bulun­maz­. Size USG yapılmakta olan günlük olarak kan testi de yapılacaktır­­.

2- Yumurta Toplama İşlemi:

Yumurta toplanma­sı transvaginal USG (ultrason) eşliğinde gelişen  yumurta kesecikleri­nin (folikül) bir iğne aracılığı ile delinip, yumurtanın içinde bulunmuş olduğu sıvı ile aspire edilerek alınmasıdır­­.
tüp bebek nasıldır

3- Yumurta Kültürü Ve Döllenme:

Önce laboratuvar­da yumurtalar toplanır, özel besi yerleri içerisi­ne konur ve yaklaşık 2 ila 3 saat burada kalmasına i­zin verilmekte­dir­­. O gün içinde istimna (mastürbasyon) ya da testisten  doku örneği alınma­sı yoluyla el­de edilen  sperm mikropsuz kaba konup laboratuvara taşınır, yıkanır ve inkübe edilmektedir­­. Embriyoların si­zin rahminize konma­sı için 3 ila 6 gün sonra merkezimize uğramanız gereklidir­­.

4- Embriyo Transferi:

Yumurta toplamasın­dan 72 - 144 saat (3 - 6 gün) sonra embriyolar rahim içine, rahim ağzın­dan sokulacak ince bir kateter (borucuk) ile transfer edilmektedir­­. Embriyo yerleştirme işlem aşama­sı çok basittir ve uyuşturma gerektirmiyor­. Embriyolar rahme yerleştirilip daha son­ra 2-4 saat dinlenilir­­.ilk 24-48 saatte aktiviteleriniz sınırlı olmalıdır, bun­dan sonra normal aktivitelere başlaya­bilirsiniz­.
Eğer tedavi siklusu başarısız olursa yeni bir siklusa başla­mak amacıyla 3-4 ay beklenmelidir­­. Bu durum gebelik oluşuncaya dek ya da 6 tam tedavi döngüsüne ulaşana kadar sürebilir­­.
Yumurta toplanma­sı ile iyi sonuç el­de edilmesinde, yumurtaların normal gelişimi ve büyümesi­nin izlemlenme­si ve yumurtalıkların yanıtı­nın tam oluşu münakaşasız çok önemlidir­­.
Hastanemi­zin yardımla üreme teknikleri merkezi embriyoloji birimi dünya ölçünlerindeki başarı oranlarıyla ülkemi­zin önde yer alan merkezleri arasındadır­­.