14 Kasım 2014 Cuma

Down Sendromu Nasıl Olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

Down Sendromu Nasıl Olur?

Down Sendromu, insanların en  küçük yapıtaşı olan kromozomların sayısındaki problemlerden bir tanesidir­­. Normal her insanın hücrelerindeki sayı 46'dır­­.  Sağlıklı bir kadın­da 46 adet X kromozomu bulunur­. Sağlıklı bir erkekteyse 45 X ve 1 tane Y kromozomu bulunur­. Down Sendromun­da ise 21. kromozomdan 1 tane fazla olur. Yani 2 tane 21. kromozom ve toplamda da 47 adet kromozom bulunur­. Bunu andıran başka isimlerle tanımlanmış 18. ve 13'üncü kromozom fazlalığı ile bir­likte farklı sendromlar da bulunmaktadır­­.  Down sendromunun ailesel bir geçişi gibi bir durum mevzu­bahis olmaz ve tamamen rastlantısal ortaya çıkar­. Down sendromunun ortaya çıkı­şın­da annenin yaşının mü­him rolü bulunur­. Down Sendromu yaşamla bağda­şan ve toplumda en  fazla saptanan kromozom bozukluğudur­. Canlı doğumlar­daki sıklığı yaklaşık 850'de 1'dir­­. Bu sıklık 20'li yaşlar­da 1/1500 iken  45 yaşın­da 1/28'e kadar artış gösterir­.

Down Sendromu sorunu olan çocuklar­da zeka geriliği daima bulunur­. Görülen bu zeka geriliği düşük dereceden  çok yüksek derecelere kadar değişir­­. Yaklaşık %30 ila %35'inde ağır derecede kalp anomalileri ve yaklaşık olarak %15'inde de öncelikle oniki par­mak bağırsak tıkanıklığı gibi mide-bağırsak sistemine ilişkin bozukluklar görülür­.

İlgili aramalar: down sendromu nasıl olur, down sendromu neden olur, davn sendromuna neden yakalanır, dawn sendromunun nedenleri nelerdir