17 Kasım 2014 Pazartesi

Harnupun Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Harnupun Faydaları

Harnup hepimizin bildiği keçiboynuzu yemişidir.

Uzmanlar keçiboynuzunun sağlık yönün­den  epey yararlı olduğunu belirterek çikolata yerine keçiboynuzu tüketmemizi tavsiye ediyorlar.

Çikolata yemek yerine keçiboynuzu yiyin
Keçiboynuzu lifi 24 polifenolik bileşik içermektedir. Bunlar­dan yüzde 26’sı flavonoidlerdir­­. Flavonoidler çok kuvvetli antioksidan özellik gösteren  bitkisel kaynaklı bileşiklerdir­­. Keçiboynuzu aynı zaman­da belli miktar­da antioksidan bileşikler olan kuersetin ve mirisetin ihtiva eder­. 1 tane orta/büyük boy keçiboynuzu yaklaşık 31 kaloridir­­.

Keçiboynuzu bir kimyasal olan tanenlerden  gallik asit içerir, analjezik, anti bakteriyel, anti alerjik, anti viral, antioksidan ve antiseptik özelliğe sahip­tir­­. Gallik asit çocuklar­da çocuk felci­ni önlemede ve çok felcinin tedavisinde etkisi bulunur­. Keçiboynuzu sindirimi düzenler ve kandaki kolesterol düzeyini düşürür­. Hem çocuk hem de yetişkinler­de 15 ila 20 grama kadar keçiboynuzu ishal tedavisinde kullanılır­­. Yapılmış bir araştırmaya göre kolesterol yüksek­liği seviyelerine sahip bireylere çözünmez keçiboynuzu lifi verildiğinde total kolesterolleri %18 ve LDL kolesterolleri %23 oranın­da düştüğü görülmüştür­­. Keçiboynuzu kafein içermediği için yüksek tansiyonu olan bireyler tarafı ile de kullanıla­bilir­­.
harnupun faydaları

Keçiboynuzunun düzenli kullanılışı akciğer kanseri­ni önlemede destektir­­. E vitami­ni muhteviyatı ile öksürük, grip, anemi ve osteoklazi tedavisilerinde destek olmakta­dır­­.  Fosfor ve kalsiyum zenginliği nedeniyle osteoporoza (kemik erimesi) karşı mücadele eder­­.

Keçiboynuzu, çikolataya karşı süt bulundurmayan bir alternatif olarak, laktoz intoleransı ya da süt alerjisi bulunanlar tarafından kullanılabilir­­. Çikolataya göre yağ, kalori ve kafein­den  fakirdir. Bu manada kilo kaybına da destek olmakta­dır­­.  Keçiboynuzu doğal olarak tatlıdır. çikolata gibi eklenmiş şeker ilavesi içermez­. Keçiboynuzu tohumların­dan el­de edilen  tragasol adlı zamka benzeyen madde, fırın mamülleri, dondurma, jöleler, reçeller, peynir, salata sosları, konserve etler, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri, hardal ve başka gıda ürünlerinde bir stabilizatör veya koyulaştırıcı madde olarak kullanılır­­. Keçiboynuzu tozu kakao tozu ya da çikolata yerine kek, kurabiye veya şekerlemeler­de kullanıla­bilir­­. Sıcak içecekler kahve yerine keçiboynuzu tozu kullanılarak yapıla­bilir­­. Kurabiye ya da kek yapmak amacıyla damla çikolatalar yerine keçiboynuzu parçaları kullanıla­bilir­­.

Keçiboynuzunun 10 müthiş faydası

Güney Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişen  keçiboynuzu kimileri tarafı ile sevilerek yense de birçok kişi tarafından da pek sevilmemektedir. Oysa bu bitki içermiş olduğu protein ve minerallerle yüzyıllar­dan bu yana sağlık saçıyor­.

İşte keçiboynuzunun saymakla bitmeyen  faydaların­dan birkaçı…

Keçiboynuzu antiallerjik ve antibakteriyel olan galik asit içerdiği için bağışıklık sistemi­ni güçlendiriyor, alerji­nin sebep  olduğu solunum darlığı problemine karşı tesirli bir ilaç görevi görüyor­. Alerjik solunum darlığı sorunu bulunanlar için keçiboynuzu pekmezi oldukça fayda sağlıyor­. Sabah-akşam 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu (harnup) pekmezi yiyebilirsiniz.

Afrodizyaktır­­.  Sertleşme sorunu yaşayan ve iktidarsızlık sorunu yaşayan erkeklerin bu sorunlarının giderilmesine yardımcı olmakta­dır­­.  Bu cinsel sorunlaraa sahip erkeklerin keçiboynuzu kürü yapma­sı tavsiye ediliyor­. Aynı zaman­da keçiboynuzu sperm sayısını arttırıp evlat sahibi olamama riski­ni azaltmaktadır­.

İçerdiği yüksek ham selülozün da yardımıyla bağırsak hastalıklarıyla savaşır. Bağırsak kurdu, tenya gibi bağırsak parazitleri­nin yok edilmesini sağlıyor­. Çocuklar­da ve yetişkinler­de ishale karşı kullanılabilir.

Balgam söktürücü özelliğiyle sigara içenler için epey fayda sağlıyor­. Göğsü yumuşatır ve bronşları açar­.

Fosfor ve kalsiyum yönün­den  zengin olma­sı bakımın­dan kemik erimesine karşı tesirli bir koruma sağlar­.

İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde diş ve diş eti hastalıklarıyla savaşır­.

Mide ve bağırsak gazlarını dışarı a­tıp şişikliği gidermektedir­.

Kanı zehirli maddelerden temizliyor ve kansızlığı gideriyor­.

Belleğimizi güçlendirir ve konsantrasyonumuzu arttırır.

Düzenli şekil­de tüketilen keçiboynuzu, başta akciğer kanseri olmak üzere diğer kanser türlerine karşı da yakalanma riski­ni azaltmaktadır­.