28 Kasım 2014 Cuma

İnatçı Kilolar Nasıl Verilir?

Sponsorlu Bağlantılar:

İnatçı Kilolar Nasıl Verilir?

İnatçı kiloların­dan şikayet edenler­de hormonsal ya da kalıt­sal bir sorun olmadı­ğı saptanmalıdır­­.  Eğer var ­ise bu yönde tedaviye geçilir­­. Lakin böyle hastaların oranı çok azdır­­.  İnatçı kilodan şikayet edenler genel olarak hareket azlığı ya da uygun olmayan diyetle beslenen  kişilerdir­­. Günde en  az bir saat hızlı hızlı yürüme, hafif koşu, ip atlama, merdiven  çıkıp inme gibi hafif ve orta şiddette egzersiz öneriyoruz­. Bunun dışın­daistedikleri sporları da yapa­bilirler­. Öğün atlamamaları gerekir­­. Az ve sık yani 6 öğün beslenmeliler­. Midede sürekli tokluk duygusu olmalı ve öğün miktarlarını azaltarak mide hacmi­ni küçültmeliler­. Evde salatalık, marul gibi yeşillikler olmalı ve acıktıkça kalori değerleri çok düşük olan bu besinler tüketilmelidir­­. Televizyon karşısın­da geçirilmiş olan zaman azaltılmalıdır­­.  Bu durum televizyon ve yiyecek öncelik­le de kilo aldırıcı cips,kuruyemiş,şekerli besinler biçimin­de gözlenmektedir­­. Amerikan Pediatri Akademisi, ebeveynlerin; çocukların ve gençlerin televizyon ve bilgisayar başında oturma süresi­ni günlük en  çok 2 saatle sınırlamasını tavsiye etti­. Bu süre direkt eğitim amacı ­ile olma­mak kaydıyla internet başın­da geçirilmiş olan zamanı da kapsamalıdır­­.  İngiltere'de televizyonun en  fazla seyredildiği primetime diliminde özendiren ve kilo aldırıcı yiyeceklerin reklamları konulmaz.

Porsiyon büyüklüğü genişleyen  bel ölçümüzün ölçümüzün sorumluların­dan bir başkasıdır­. Günümüzde besinler oranla ucuz olduğun­dan restoran ve lokantalar daha yüksek fiyat etiketi koymadan daha büyük porsiyonlar da sunabilmektedirler­. Bizler­de paramı­zın karşılığını almamız gerektiği­ni düşünüyoruz­. 1950'ler­de gazozlar 24 ml'lik şişeler­de iken  şimdi 33,50 ml'lik şişe ya da bardaklar­da sunuluyor­. Büyük şişe ya da kutulu içecekler sadece şekerden  500 kalori sağlaya­bilir­­.

Günümüzde pek çok anne ve baba çalışıyor­. Bebeklerin ve çocukların yuva ve okulda, ebeveyn denetimi olmadan vakit geçirmeleri gibi bir durum mevzu­bahis olmakta­dır­­.  Yuva ve okul yemekleri mutlak suretle kontrol edilmeli ve okul kantinleri­nin fast food yönün­den  takipleri yapılmalıdır­­.  Okullar­da beden  eğitimi faaliyet ve dersleri özendirilmelidir­­.