9 Kasım 2014 Pazar

Neden Su İçmeliyiz?

Sponsorlu Bağlantılar:

Neden Su İçmeliyiz? Su, vücut sıvıların­da bulunup, eklemlerin kaygan hale gelmesine imkan vermekte­dir­­. İdrarla beraber zararlı maddelerin atılmasına imkan vermekte­dir­­.

Diyette proteine göre karbonhidrat ve yağın yüksek olma­sı metabolik suyu fazlalaştırır­­. Örnek verecek olursak, bir bardak sütün yüzde 89’u, bir ince dilim ekmeğin yüzde 38’i, bir elmanın yüzde 84’ü, bir yemek kaşığı balın yüzde 17’si sudur­. Ek olarak gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve, soda, gazlı ve gazsız içeceklerle de su alırız­.

Hücre ve kas dokularını güç vermekte­dir­­. Karbonhidratları, yağları, proteinleri, hormonları ve oksijeni, kan­da bulunarak kaslara taşımakta­dır­­.  Zararlı maddeleri dokular­dan uzaklaştırmayı sağlar­.

Cildi gerginleştirir, cilde parlaklık kazandırmakta­dır­­.

Cilt yoluyla, akciğerde solunum yoluyla, böbreklerden  idrarla ve bağırsaklar­dan su yitimi bulunur­. Bu oran ortalama olarak 8 ila 10 bardak sıvı kaybetmek manasına gelmektedir­­. Su içmek, susama merkezi ile hormonal olarak uyarılma neticesin­de ortaya çıkmakta­dır­­.  Vücut toplam suyun %0 ila 1 kadarını kaybedince susama duygusu olmakta­dır­­.

Çok sıcak ve soğuk havalar­da vücut normal ısısını sağlayabilmek amacı ile daha fazla su harcamaktadır­­.  Yoğun egzersiz ve ağır işler yapıldıktan sonra su yitimi artar­. Gebelik ve emzirme sürecinde, uzun süreli yolculuklarda, hastalık durunda, kusma, ishal ve ateşli hastalıklarda, yüksek lifli beslenme içeren  diyetler yapıldıktan sonra daha fazla sıvı almak gerekir­­.

Su tüketimi­ni artırmak için;
* Gün içerisinde çay, kahve yerine su molası verin­. Çalışma masanızda mutlaka su dolu bir sürahi ya da su dolu bir pet şişe bulundurun­.
* Yemeklerinizi ve ara öğünlerinizi su, süt, ayran, taze sıkılmış olan meyve suları ile tamamlayın­. Ya da öğünlerinize çorba ile başlayın­.
* Toplantılar­da ve özel günlerde diüretik etki­yi sebebiyle alkol niyetine soda tüketin­. Lakin fazla soda tüketimin­den  kaçının­. Böbrek sağlığınız için ender tüketmekte fayda var­.
* Egzersiz yaparken  ve sıcak havalar­da çalışırken  mutlak suretle su için­.
* Seyahatleriniz boyunca yanınızda su bulundurmaya özen gösterin­.