15 Ocak 2015 Perşembe

Neden Şişmanlarız?

Sponsorlu Bağlantılar:

Neden  Şişmanlarız?

Şişmanlama hususun­da çevresel faktörlerin rolü oldukça büyüktür­. Bun­dan dolayı kilo alımı­nın artışı­na ve kalori harcanması­nın azalışı­na neden  olan faktörleri tanımak, düzgün beslenme alışkanlıkları kazanmamıza destek olmakta­dır­­.

Normal kilomuzda kalmak amacıyla yakabildiğimiz kadar yememiz gerekiyor­­. Eğer yakabileceğimizden  daha fazlasını alırsak, aldığımız bu fazla kaloriler bedenimizde yağ olarak birikir ve aşırı kilo sorunu ortaya çıkmakta­dır­­.  Alınan karbonhidratlar vücut­ta yalnız­ca glikojen  olarak depolanır ki bunun miktarı 300* 500 gram kadar olur­. Vücudumuza sürekli ihtiyacımızdan fazla karbonhidrat alırsak bunlar yağa dönüşerek depolanır ve kilo almakta­yız­. Obezitenin giderek salgın hali­ni almasında, ba­sit yaşam biçimi sebebiy­le hareketliliğin azalması, fazla kalori alımı ve fast* food türü yemek alışkanlıkları­nın artma­sı mü­him rolü bulunur­.

Neler Kilo Almamıza Neden  Olmaktadır?

Yetişkin yaşlar­da kilo almaya ya da obeziteye neden  olan öncelikli etkenler durağanlık ve aşırı beslenmedir­­. Bun­dan başka yaşın ilerleyişiyle de kilo almaya başlarız­. Tiroid bezi yetmezliği (hipotiroid), insülin direnci, reaktif hipoglisemi denilen  kan şekeri düşüklüğü, böbreküstü bezi­nin aşırı kortizol üretmesi, yumurtalıklardaki kistler ve hormon deformiteleri (bozuklukları) da kilo almanın mü­him sebep­leridir­­. Evlenip daha son­ra düzenli yemek çağı­nın başlama­sı ya da sigarayı bırakınca iştahın artma­sı da kiloyu artıran olaylardır­­.  Az su içmek, aşırı alkol tüketimi, depresyon, bir­takım psikolojik sorunlar, emeklilik ve gece vardiyasın­da çalışmak gibi bir­takım sosyal ve psikolojik sebep­ler kilo alımın­da mü­him etkenlerdir­­.

Obeziteyi Tetikleyen  Çevresel Etkenler
* Büyük porsiyonlar­.
* Yağlı, kalorisi ­ yüksek gıdalar­.
* Glisemik indeksi yani kan şekeri­ni artırıcı etki­yi yüksek besin­lerin fazlalığı­.
* Kalsiyum düşüklüğü­.
* Gıdalara daha ba­sit ulaşabilme­.
* Ucuz ve kalitesiz besinler­.
* Kola, gazoz gibi asitli içecekler­.
* Şeker­.
* Fast-food türü dediğimiz, hamburger, tost, sosisli sandviç, döner, kebap gibi gıdalar­.
* Cips, bisküvi gibi gıdalar­.
* Seçenek çeşitliliği­.
* Stres, üzüntü, sıkıntı­.
* Ofis ortamın­da akşama kadar sandalyede koltukta oturmak­.
* Televizyon başın­da geçen  saatlerin artması­.
* Bilgisayar bağımlılığı­.
* Asansörler, yürüyen  merdivenler­, kısa mesafelere arabayla gitmek.
* Az uyuma­.

Yapılan incelemeler son 15 senedir yenen  yemekler­de porsiyonların çoğaldığını gösterdi­. Tabakta fazla gıda olunca fazla yenmektedir­­. Yıllar içinde alınan bu fazla kaloriler obeziteyi harekete geçirir­­. Glisemik indeksi yüksek besin­lerin yenmesinde son yıllar­da büyük art­ma bulunur­. Yurdumuz­da beyaz ekmek tüketimi, reçel, börek, çörek, pide yemek alışkanlığı fazladır­­.  Bilhassa beyaz ekmek kan şekeri­ni çabuk bozmakta ve insülin direnci­ni artırmaktadır­­. 

Kola, gazoz ve patates cipsi tüketilme­si de son yıllar­da art­ma göstermiştir­­. Bu gıdalar­da mevcut olan şeker, fruktoz gibi tatlandırıcılar kilo alınmasına büyük katkısı bulunur­. Aşırı kilolu insanların çoğun­da kolalı içeceklerin tüketimi­ni fazladır­­.  Az uyuyan ya da iyi uyumayan kişiler­de obezite sık görülmekte­dir­­.

Psikolojik Yeme Durumun­da Ne Yapmak Gerek?
* Yemek yedikten  hemen  sonra acıkma oluyor ise tatlı yemeyin, birazcık bekleyin­. Su için, müzik dinleyin, bir şeyler okuyun­.
* Etrafınızda kilo aldırıcı tatlı besinler tutmayın­.
* Her gün neyi, hangi ruh halinde yediğinizi not edin­. Yemeye yönlendiren  hadise­leri saptayın­.
* Eğer mutlak suretle yemek yemeniz gerekiyorsa meyve, tam buğday ekmeğiyle yapılmış tost, birkaç çiğ (kavrulmamış) badem ya da ceviz, kuru erik, salatalık, yoğurt, müsli yiyin­.
* Az ve sık yiyin­. Karbonhidratlar­dan uzak duru­nuz­. Üç ana öğün ve üç ara öğünde beslenin­.
* Dışarı çıkın, yürüyüş yapın­.

Stres ve Şişmanlık Arasındaki Sıkı İlişki
Stres, kilo almanın en  mü­him sebep­lerindendir­­. Hormonlar­da bozukluk yaparak kilo alınmasına sebep olmakta­dır­­.  Strese bağlı fazla atıştırmalar var ­ise şunları deneyebilirsiniz:
* Yürüyüş yapın, merdiven  inin ve çıkın­. Spor stresi azaltmaktadır­­.
* İyi uyuyun­. Uykusuzluk stresi ve atıştırmaları fazlalaştırır­­.
* Çay, kahve ve alkolden  uzak duru­nuz­. Dengeli beslenin­.
* Derin soluk alma egzersizleri deneyin­. Müzik dinleyin­.
* Evde ya da işyerinde sürekli kapalı yer­de kalmayın­. Dışarı çıkmaya çabalayın­. Bahçe var ­ise bahçe işleriyle uğraşın­.

Şişmanlığa Neden  Olan Yanlış Yeme Davranışları Nelerdir?

Kilo almada yanlış yemek alışkanlıkları­nın mü­him yeri bulunmakta­. Bunları şöyle sıralaya­biliriz: * Hızlı yemek yemek, büyük lokmalar halinde yemek, az çiğnemek ve sofrada çatalı* kaşığı elin­den  hiç bırakmamak­.
* Düzensiz ve fazla beslenmek­.
* Ziyafet ve davetlere sık katılmak, tatlı ve şeker ikramlarını reddetmemek­.
* Akşam yemeğin­den  sonra, yatıncaya dek bir şeyler yemeyi sürdürmek­.
* Öğün atlamak, öğün araların­da sürekli atıştırmak­.
* Televizyon seyrederken, kitap ya da gazete okurken  yemek­.
* Kederli ve sıkıntılı durumda teselliyi mutfakta aramak.
* Az su içmek­.
* Dışarı sürekli abur-cubur atıştırmak­.