19 Şubat 2015 Perşembe

Gebelikte Saç Boyatılır Mı?

Sponsorlu Bağlantılar:

Gebelikte Saç Boyatılır Mı?

Uzmanlar, bebek bekleyen  anne adayları için gebelik dönemleri müddetince ilaç kullanılması hususun­da dikkatli olmaları, saç düzleştirme, saç boyatma ve perma gibi kimyasal içeren  işlemlerden  uzak durmaları tavsiyesinde bulunmakta­dır­­.

Etlik, Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğt. ve Araştır­ma Hastanesi’nde anne adaylarını bilgi sahibi yapmak amacıyla düzenlenen  "Gebelikte İlaç Kullanımı" konulu toplantıda uzmanlar hamilelik süreci boyunca alınmış olan ilaçların bebeğe geçme yolları, bu süreçte ilaç kullanımı­nın sınıflandırılması, yanlış ilaç kullanımı­nın zararları, hangi ilacın ne zaman kullanı­mı gerektiği konuların­da bilgiler verildi­.

Etlik, Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğt. ve Araştır­ma Hastanesi Başhekimi Doç­. Dr­. Ümit Göktolga, "gebelikte ilaç kullanılmamalı" veya ""her ilaç kullanıla­bilir"" gibi genellemelerin yanlışlığına işaret etti­.

Hekim kontrolünde, uygun dozlarda kullanılabilecek ilaçlar bulunduğunu bildiren  Göktolga, "Gebeliğin her süreci ilaç kullanılışı yönün­den  ayrı özelliklere sahiplerdir­­. Bunlar içerisinde ilk üç ay (1­. trimester) en  önemli olan dönemdir" dedi­.

Op­. Dr­. Ömer Lütfi Tapısız da, hamilelikte ilaç kullandığınız sırada çok dikkat edilişi gerektiği­ni ifade etti­.

Bilhassa gebeliğin ilk ayın­da ilaç kullanımın­da "ya hep ya hiç" kuralı­nın muteber olduğunu vurgulayan Tapısız, "Yani bir aylık bir gebe ilaç kullandığı zaman ya bebeğe hiç bir zarar vermez, veya düşüğe neden  olmakta­dır­­.  Türkiye’de gebelik esnasın­da ilaç kullanım oranı çok yüksek­. Gebelik esnasın­da reçeteli veya reçetesiz ilaç kullanma oranı yüzde 90 düzeyinde" biçimin­de konuştu­.

Gebelikte ilaç kullanılması sebebiy­le veya kimyasallara maruz kalınması­nın bebekte meydana gelebilecek anomalilerin önlenme­si için doktor onayı olmadan ilaç alınmama­sı uyarısın­da mevcut olan Tapısız, "Oluşabilecek anomaliler çocuğun hayatı boyunca taşıyacağı olağan dışı beyinsel ve fiziksel gelişim bozulmalarını içerebilir­­. Anne adayı­nın bu anormalliklerin sorumlusu olmaması gerekir" dedi­.

Saç boyalarına dikkat etmek gerek

Op­. Dr­. Şadıman Altınbaş ise anne adayları­nın ağrı kesicileri kullandığınız sırada çok dikkat etmeleri gerektiği­ni bildirdi­.

Ağrı kesici ve ateş dindirici ilaçların doktora danışılmadan alınmamasını öneren  Altınbaş, ""Eğer ağrı gideren  kullanı­mı gerekiyorsa parasetamol muhteviyatlı ilaçlar tercih edilmeli"" tavsiyesi­ni dile getirdi­.

Gebelikte gerekli haller­de antibiyotik kullanılabileceğini, fakat bunun dozunu ve süresi­ni hekimin belirleme­si gerektiği­ni vurgulayan Altınbaş, başka kimyasallarla ilgili de şunlara dikkati çekti:

"Anne adayları gebeliğin ilk üç ayın­da bitkisel muhteviyatlı de olsa katiyyen  saç boyası kullanmamalı, saç düzeltme ve perma gibi işlemleri yaptırmamalıdırlar­. İlk üç aydan sonrasındaki süreçte bitkisel muhteviyatlı saç boyaları kullanıla­bilir­­. Kozmetik kullanımın­da hiç bir metod kesin güvenilir olmaz­." dedi.

İlgili aramalar: gebelikte saç boyatılır mı, hamilelikte saç boyanır mı, hamilelikte perma yapılır mı, hamilelikte brezilya fönü yapılabilir mi