18 Şubat 2015 Çarşamba

Göz Kuruluğu Körlüğe Sebep Olabilir

Sponsorlu Bağlantılar:

Göz Kuruluğu Körlüğe Sebep Olabilir

Halk arasında göz kuruluğu olarak adlandırılan, tıptaki ismiy­le "kuru göz" hastalığı tedavide geç kalındığın­da körlüğe kadar gidebilecek bir sorun­. Bun­dan dolayı gözyaşını olanaklı olduğu kadar korumak ve gözü ıslak tutmak ehemmiyet taşıyor­.

Halk arasında göz kuruluğu olarak adlandırılan, tıptaki ismiy­le kuru göz hastalığı, belli hastalık grubuyla ilişkilendirilen  bir durum­. Göz kuruluğunun daha genel bir terim olduğunu belirten  Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr­. İffet Emel Çolakoğlu, hastalığın oluşumunu engellemek için 3 koşul gerektiğine dikkati çekiyor: Gözyaşı miktarı­nın kalitesi­nin iyi olması, kornea yüzeyi­nin düzgün olma­sı ve gözkapakları­nın fonksiyonları­nın iyi olması­.

Acıma, yanma ve gözde batma hissi
Normal­de bir kişi dakikada 12 ila 15 kez göz kırpar ve gözyaşı film katmanı homojenliği­ni bozmadan 15-45 saniye boyunca kornea yüzeyinde kalabiliyor­. Lakin çok dikkatli bir noktaya odaklanmak, kitap okumak, bilgisayar başın­da uzun süreler geçirmek göz kırpma sayısını azaltabiliyor­. Normal­de saatte 900 defa göz kırparken, bu sayı 100'e iniyor­. ve sigara dumanı gibi etkenler de gözyaşı kırılma zamanını azaltıyor­. Kuru göz hastalığı­nın öncelikli belirtileri arasında; kızarıklık, acıma, yanma ve batma, bulanık görme, yapışma, takılma hissi, aşırı sulanma geliyor­. Bununla birlik­te A vitami­ni eksikliklerinde de kuru göz ortaya çıkabiliyor­.

Göz Kuruluğu Körlüğe kadar gidebiliyor
Göz kuruluğunun körlüğe kadar gidebilecek bir sorun olduğunu ifade edici Dr­. Emel Çolakoğlu, ""Çünkü gözyaşı­nın fonksiyonları ortadan kalkınca, gözler enfeksiyona yatkın duru­ma geliyor, oksijen  sağlıklı bir şekil­de taşınamıyor­. Kornea damarsız bir yapı olduğun­dan oksijenle besleniyor­. Bu beslenme bozulunca korneada damarlanmalar ve çatlaklar meydana geliyor­. Bunlar enfeksiyon için bir odak oluşturuyor­. Gerçekten  kalıcı görme kaybına neden  olacak yapısal farklılıklar oluşabiliyor­. Bun­dan dolayı gözyaşını olanaklı olduğu kadar korumak ve gözü ıslak tutmak ehemmiyet taşıyor"" diyor­.

Göz Kuruluğunu yaratan 4 neden:
1­. Göz kırpma refleksi­nin azalması: Bazı hastalıkların varlığı sebebiy­le kırpma işleyişi­ni düzene sokan sinirler­de sorunlar olabiliyor keratit oluşuyor­.

2­. Kapak sorunları: Yüz felci­nin gelişmesiyle kapak fonksiyonun­da zayıflık ortaya çıkabiliyor­. Tiroit ya da tümör gibi sebep­lerle gözün ışa fırlak olması, yaşlılıkta veya travma sonra­sı kapağın dışa doğru dönme­si kapak fonksiyonun­da bozulmaya yol açıyor­.

3­. Kirpik sorunları: Yağ bezleri­nin enfeksiyonu, trahom gibi göz hastalıkları, özel konjoktivit tipleri, bir­takım ilaç reaksiyonları ve cilt hastalıkları göz yapısındaki dengeleri bozabiliyor­.

4­. Gözyaşın­da azalma: Gözyaşı bezlerinde sorun olmakta­dır­­.  sorunlar gözyaşı bezi­nin yokluğu ya da küçüklüğü olabildiği gibi; enflamasyon, tümör, radyasyon, yanık ve travma gibi sebep­lerle gözyaşı bezi­nin zarara uğrama­sı ile de ortaya çıkabiliyor­. Vücut­ta salgı yapan başka bezler­de de eş zamanlı bozuklukların araştırılışı gerekmekte­dir­­. Menopoz ve hamilelikte hormonal etkilerle de gözyaşı miktarı azabiliyor­.

Göz Kuruluğu nasıl tedavi ediliyor?
Kuru göz hastalığı­nın tedavisi olanak­lı­. Tedavide birçok metod kullanılmaktadır­. Dr­. Emel Çolakoğlu bu yöntemleri şöyle sıralıyor:

* Çeşitli ilaçlar yardımı i­le gözyaşı­nın yapımı­nı artırmayı hedefliyoruz­.

* Çeşitli tedavi yöntemleriyle gözyaşı­nın kaçmasını engellemeye çalışıyoruz­.

* Gözyaşını göllendirirsek kuruluğu azalta­biliriz­. Kanallara geçişi sağlayan minik delikler var, bunları tıkıyoruz­. *Lazer uygulama­sı ya da silikon tıkaçlar koyuyoruz­. Bu tıkaçlar altı ay bir seneye kadar orada kalabiliyor­.

* Düşük su muhteviyatlı lensler ve/veya gözlük uygulamaları ile gözyaşı­nın buharlaşmasını azaltmaya çalışıyoruz­.

* Gözyaşını yerine koya­biliriz­. Bunlar damla ve jel biçimin­de olabileceği gibi, pomad biçimin­de de olabilmekte­dir­­.

* Eğer kişi­nin bedeninde A ve B12 vitami­ni noksanlığı var ­ise vitamin yardımı yapılmakta­dır­­.  PH oranı­nın belli seviyede tutuluşu gerekmekte­dir­­.

* Kapak dışa dönmüş ise ve kapak felci var ­ise kapak cerrahisi yapılabiliyor­.

* Kişi­nin çevre koşulları da ehemmiyet taşıyor­. Sigarasız ortam, klima, bilgisayar, evin nemi­nin ayarlanma­sı önemlidir­­. *Dış etkenler dengelenerek daha sağlıklı bir ortam yarata­bilir­­.