1 Şubat 2015 Pazar

Kadınlarda Aşırı Tüylenme ve Kıllanmanın Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

Kadınlarda Aşırı Tüylenme ve Kıllanmanın Tedavisi

Kadınlardaki aşırı kıllanma denilen  olay, erkek tipi kıllanmalardır­­.  Yani; yüzde ,çenede, göğüste, karında, sırt­ta ve bacak araların­da çıkan siyah renkli ve kalın yapılı kıllardır­­.

Bu durum genel­de hormon bozukluğun­dan kaynaklanır­­. Kadınlarda, erkeklik hormonu olan androjen, fazla çıkarsa, aşırı tüylenmeye yol açar­. Androjenler, zayıf, ince ve kısa olan tüylerin sert, uzun kıllara dönüşmesine yol açar­.

Kadınlar­da görülmekte olan aşırı kıllanma ve kıllanma, kendileri­nin ciddi manada yaşam kalitesi­ni bozar­. Kadınlar böyle durumlarda strese girer, ikili ilişkilerden  kaçınırlar­.

Aşırı Tüylenme ya da Kıllanmanın Nedeni Tespit Edilir?

Yapılan hormon testleri ile kandaki androjen  ve başka hormonların düzeyleri tayin edilmektedir­­. Bununla birlik­te, yapılmakta olan ultrason inceleme­si ve özel radyolojik araştırma­lar ile yumurtalık ya da böbrek üstü bezlerinde ki, tümörler tespit edilebilmektedir­­.

Kadınlardaki Aşırı Tüylenmenin ve Aşırı Kıllanmanın Çeşitli Tedavileri:

Tıbbi Tedavi: Aşırı kıllanmanın tedavisinde en  fazla kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarıdır­­.  Bu haplardaki östrojenler karaciğer­de androjenlere bağlanıp onların etkisi­ni azaltan proteinlerin üretilişine imkan vermekte­dir­­. Başka bir ilaç olan Spiranolakton androjenlerin ciltteki etkisi­ni engeller­. Böbrek üstü bezleri­nin hastalıklarına bağlı aşırı kıllanmanın tedavisinde kortizon kullanılır­­. Son yıllar­da GnRH anologları denilen  bir grup ilaç ile yumurtalıklar­dan androjen  salgılanma­sı engellenerek aşırı tüylenme tedavi edi­lir­­.

Kozmetik Tedavi: Tüy dökücü kimyasal bir takım maddelerin kullanımı, ağda, traş vb. metod­lar ile geçici olarak bu kıllar­dan kurtulmak olanaklıdır­­.  Epilasyon kalıcı sonuç veren  yöntemlerden  bir tanesidir­­. İnce elektroliz iğneleri ile kıl köküne hafif bir elektrik akımı verilir ve kıl kökü öldürülür­. Hormon tedavisi görecek insanların epilasyonu en  az altı ay sonra yaptırma­sı uygun olmakta­dır­­.

Hormon Tedavisi: Bu tedavi ile yeni kıl çıkı­şı engellenir­­. Önceden  çıkan kıllar hormon tedavisi ile dökülmez, tedavi­nin bitimin­den  en  az altı ay sonra epilasyon uygulanıp yok edilebilmektedir­­. Hormon tedavisine başlandıktan ortalama olarak bir * iki sene sonra ilacın dozu azaltılarak kıllanmanın tekrarlayıp tekrarlamadığı tespit edilir ve gerekirse ilaca daha uzun süre devam edilmektedir­­.

Lazer Epilasyon: Lazer teknolojisi ışığın kontrollü bir şekil­de yoğunlaştırılışı güçlendirilişi ve hedef seçerek ısı enerjisine dönüştürülmesidir­­. Bu teknoloji­nin başarısı ve etkin sonuçları son 20 sene içerisinde tüm dünyada kanıtlanmıştır­­.

Işık, farklı dalga boylarındadır­­. Epilasyon­da kullanılan dalga boyu kılın kalınlığına rengine kılın vücut­ta yer aldığı anatomik alana ten  rengi­nin açık ya da koyu olmasına göre tercih edi­lir­­. Genel­de kısa dalga boyu açık ten  rengine tercih edilirken  koyu renk tende ve bronzlaşmış tende leke riski­ni ortadan kaldırmak amacıyla uzun dalga boy tercih edi­lir­­. Tedavi­nin başarısı hekimlerin deneyimlerine bağlı olduğu kadar alet seçenekleri­nin çok olmasıyla da doğru orantı­da olmakta­dır­­.  Aksi takdirdesenelerce süren  10* 20 seanslara kadar çıkan seans sayıları veya cilt lekeleri kaçınılmaz olmakta­dır­­.

İlgili aramalar: kadınlarda aşırı tüylenmenin tedavisi, kadınlarda aşırı kıllanmanın tedavisi, kadınlarda kalın tüyler nasıl dökülür