19 Şubat 2015 Perşembe

Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi­nin sebep­leri­ni ve tedavisi­ni Hisar Intercontinental Hospital'de Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Op­. Dr­. İlker Abcı’dan dinledik.

Kıl nasıl olur ve kıl dönmesi nedir?
Genel­de genç ve kıllı erkekler­de görülmekte olan hastalık çok kıllı olmayan erkekler­de ve bayanlar­da da görüle­bilmektedir­­. Halk arasın­da kıl dönme­si olarak bilinmekte olan kist dermoid sakral, genel­de kuyruk sokumu bölgesindeki kılların cilt altın­da yuvalanması, bu yuvanın enfekte olması, sonra­sı akıntılı bir apseye dönüşmesidir­­. Hastalık temel­de cilt altı dokusunun enfeksiyonudur­. Kuyruk sokumu bölgesi hari­cinde kasıklarda, göbekte ve koltuk altın­da da görüle­bilmektedir­­. Hastalığın sebebi kesin bir şekil­de bilinmese de; kuyruk sokumu bölgesindeki kıl kökleri­nin küçük iltihapları­nın zaman içerisinde genişlemesi, oturma ve kalça hareketleriyle bu iltihaplı yuvaya kılların yerleşme­si neticesin­de gelişmekte olduğu kabul edi­lir­­. Genel­de genç ve kıllı erkekler­de görülmekte olan hastalık çok kıllı olmayan erkekler­de ve bayanlar­da da görüle­bilmektedir­­.

Kıl dönme­si olduğu nasıl anlaşılır?
Hastalık kişi­nin kendi göremeyeceği alan­da olduğu için yol açtığı şikayetler sonra­sı fark edilmektedir­­. Kuyruk sokumu bölgesinde ağrı, şişlik, akıntı ve pis kok var ­ise mutlak suretle doktora başvurulmalıdır­­.  Hastalık genel olarak küçük bir sivilce olarak değerlendirip kendi kendi­ne iyileşmesi­ni beklenir­­. Kuyruk sokumu bölgesine bakıldığın­da orta çizgide çok küçük delikler, şişlik görüle­bilir; ender olarak hiç delik olmadan da hastalık gelişebilir­­. Hastalık bir iki gün içerisinde başlayan, ağrı ve şişlik şikayetine neden  olan, kıl dönme­si apsesi veya uzun süredir olan akıntı, kaşıntı sıkıntısıyla da kendisi­ni belli eder­.

Nasıl ve ne zaman tedavi edilir?
Tespit edildiği an­da tedavi edilişi gerekiyor­. Zira kıl dönme­si kendi kendi­ne iyileşmez; tam tersi hastalıklı alan zaman içerisinde büyür ve ihmal edildiğinde daha geniş bir alanı tutarak, ameliyat­ta daha geniş bir cilt ve cilt altı dokusunun çıkarılışı gerekebilmekte­dir­­. Kıl dönmesi­nin temel tedavisi ameliyat ile hastalıklı alanın çıkartılmasıdır­­.

Uygun hastalar­da bir­takım kimyasal maddeler kullanılan ameliyat dışı uygulamalar da kullanıla­bilir­­. Lakin eğer apse olursa hızla cerrahi teknikle apsenin boşaltılması gerekir­­. Apse gelişmeden  doktora başvurulursa kalıcı ameliyat planlanır­­. Sanılanın tam tersi kıl dönme­si ameliyatıdan sonra hastaların uzun süre yüzüstü yatma­sı gerekmez­. Bu dinlenme süresi içinde hasta istediği gibi yata­bilir, gezebilir, 48 saat sonra banyo yapa­bilir­­.

Ameliyattan 3 ila 5 gün sonra günlük işlerine geri dönebilir­­. Ameliyattan sonra kuyruk sokumu bölgesi­nin kuru ve kılsız tutulması gerekir­­. Bu amaçla tüy dökücü kremlerle ya da lazer epilasyon ile kıl temizliği faydalıdır­­.  Uygun seçilmiş tedavi metodu ve tecrübe­li eller­de sanıldığı kadar tekrar etme görülmemektedir­­. Tekrarlamaların bazısı pansumanlar ile tedavi edilebilmektedir­­.