25 Şubat 2015 Çarşamba

Şişmanlıkla Nasıl Baş Edilir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Şişmanlıkla Nasıl Baş Edilir?

Günümüzde şişmanlık "harcadığın­dan fazla kalori almanın kaçınılmaz sonucu" gibi görülmekte olsa bile esasın­da bu söylem büyük bir sorunu basite indirgemektir­­. Tüketilen  gıdaların içerisindeki gizli düşmanlar da kilo almayı sağlamakta ve başta obezite olmak üzere birçok hastalığın kapılarını açmaktadır­­. 

Memorial Ataşehir Hastanesi'nde ve Etiler Tıp Merkezi'nde Endokrinoloji Bölümü’n­den  Doç­. Dr­. Gökhan Özışık, şişmanlıkla baş etmenin yolları ile ilgi­li bilgi verdi­.

Toksik Yağlar Vücut­ta Birikir

İnsanlığın eski düşmanı şişmanlığı, toksik yağların olmayışı lazım olan yer­de depolanıp vücudun tahammül edemeyeceği miktarlara ulaşması biçimin­de tanımla­mak doğru olacaktır­­. Aşırı yemek, durağanlık kilo almak amacıyla şüphe­siz birer faktördür­. Örneğin; bir deney hayvanı fazla beslendiği zaman veya tokluk merkezi­ni kontrol edici tek bir geni/hormonu yok edildiğinde obeziteye yol açıla­bilir­­. Bu tablonun esasın­da "hücresel düzeyde kapasite zorlanması"" yatmaktadır­­.  Lakin günümüz insanındaki durum çok daha değişiktir­­.Nedeni i­se tükettiğimiz besin­lerin organizmamı­zın tanımadığı şeker, yağ ve amino asitlerle dolu oluşudur­. Kısacası bunlar doğal olmaz ve soru­nun gerçek sebebidir­­.

Karaciğer Bir Taşıma Şirketi Gibi Çalışır

Sindirim yolu i­le kana karışan bütün besinler kimi kendi başına kimi de onları tanıyıp refakat edici özel proteinlerce doğru karaciğere götürülmektedir­­. Karaciğer bunları ayırmakta ve gerektiğinde de işleme elbet­te tutmaktadır­­.  Bir kargo mantığı ile çalışarak "lipoprotein" olarak isimlendiri­len  ve adeta kargo kutularını andıran özel proteinlerle paketlemekte, üzerine de içinde ne olduğunu ve nereye teslim edileceği­ni gösteren  bir barkod yapıştırıp sonr­dan tekrar kana verir­­. Hemen  göndermeyecekleri­ni ise depolamaktadır­­.  Eğer bu kargonun içerisindeki madde ""trans yağ, oksitlenmiş yağ veya vücudun tanımadığı bir şey"" ise hücreler bu kargoyu almak istemez ve geri gönderirler­. Karaciğer ise bu iade edilen  bozuk kargoyu gözden  uzak bir yere (cilt altı gibi) adeta sürgüne göndermektedir­­. Basit mantıkla, toksik maddeden  kurtulmaya çalışmakta, adeta onları yağ dokusu içinde izole etmeye çalışmaktadır­­.  Sonuç şişmanlık yani istenmeyen  yerler­de yağların birikimi ve vücudun deforme oluşudur­.

Cilt Yaşlanır, Yaşlanma Çabuklaşır, Kanser Kapıyı Çala­bilir

Hücre içerisi­ne giren  toksinler hastalık ve kansere giden  yolu açmaktadır­­.  Yağ depoların­da istiflenen  toksinler ise; olduğu yer­de bulunmakta olan dolaşımı bozmakta ve insülin, leptin, adiponektin, cinsiyet hormonları gibi hormonlara itaat etmemeye kadar bir dizi metabolik soruna yol açmaktadır­­.  Zamanla bu durum daha da kötüleşerek kontrolden  çıkar­. Giderek daha da kilo alma ve vücudun deforme olma­sı bir yana cilt sağlığı bozulmuş, kırışıklıklar, lekeler ve selülit ortaya çıkmış, yaşlanma hızlanmıştır­­. Kanser, kronik organ hasarı, beyin ve sinir sistemi­ni dejenere edici hastalıklar (Alzheimer gibi) ise işin başka bir boyutudur­.

Şişmanlıktan Korunmanın İpuçları

1­. Öğünleri aceleye getirmeyin, sakin ve rahat bir ortamda yemeye çalışın­. İyi çiğneyin­.
2­. Lokmalar arasın­da birkaç yudumdan fazla su içmeyin­.
3­. Günlük kalori­nin 03­.Nis’ünü kahvaltı ve öğlen  yemeğinde almaya çalışın, akşam yemeğidan sonra atıştırmalar­dan kaçının­.
4­. Doğal/geleneksel metodlar­la beslenmiş hayvanların etini, yumurtasını tercih edin­. Dana ve tavuk eti­ni ızgara yerine güveçte pişirin­.
5­. Kahvaltı hari­cinde yemekle, meyve tüketmeyin­.
6­. Sebze/meyve satın alırken  bilinç sahi­bi davranın­.
7­. Pastörize günlük sütten  yapılmış yoğurt ve kefir tercih edin­.
8­. Yağsız/light ürünleri bilinç sahi­bi tüketin­.
9­. Salatalarınıza elma sirkesi, nar ekşisi koyun, uygun miktar­da turşu tüketin (cam şişede bulunanları tercih edin)­.
10­. Tiroit hormonlarınızı, insülin düzeylerinizi ve idrarını­zın pH’sını kontrol ettirin­.
11­. Konserve, işlenmiş, hazır gıdaları bilinç sahi­bi tüketin, tatlandırıcıları (doğal olsa bile) doktorunuzdan tavsiye almadan kullanma­yınız­.
12­. Güneşten  yeteri ka­dar faydalanın­.
13­. Kaliteli uyku ve egzersizi ihmal etmeyin, stresi nasıl yöneteceğinizi öğrenin­.
14­. Sağlıklı bir bağırsak florasını nasıl idame ettireceğinizi öğrenin­.
15­. Ağız hijyeni­ni boşlamayın­.

İlgili aramalar: şişmanlıkla nasıl baş edilir, şişmanlık nasıl önlenir, şişmanlığın tedavisi nedir