25 Nisan 2015 Cumartesi

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bu sıralar çok sık nezle oluyorsanız, ateşiniz yokken boğazınız ağrıyorsa, bilhassa sabahları yorgun kalkıyor, burnunuz ve genziniz devamlı kaşınıyor ve üst üste hapşırıyorsanız polen alerjisi de dediğimiz bahar alerjiniz başlamış ola­bilir­­.

İlkbaharın gelmesiyle beraber genel­de görülmeye başlayan bahar alerjileri­ni Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç­. Dr­. Seyhan Alkan'dan aktarıyoruz­.

İlkbahar­da en  fazla görülmekte olan hastalıklar­dan biri­nin bahar alerjisi olduğunu dile getiren  Doç­. Dr­. Seyhan Alkan; Dünya nüfusunun yaklaşık %30 ila %40’ını etkisi altına alan alerjik hastalıkların zirve yapmış olduğu dönemlerden  biri ilkbahardır­­.  Bitki örtüsünün polen  yolu i­le yenilendiği bu süreçte soluduğumuz havadaki alerjen  miktarı çok artmakta­dır­­.  Mart ayı ile başlayan ağaç polenleri, Haziran ayıyla beraber çimen  polenleri süreci ile devam eder­.

Genel­de düzelmeyen  soğuk algınlığı, nezle, grip benzeri şikayetler teşkil eder­. Alerjik üst solunum yolu hastalıkları­nın teşhisinde önce kişi­nin şüphelenerek doktora başvurma­sı çok önemlidir­­. Ateş olmadan boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, geniz akıntısı, halsizlik, yorgunluk, bilhassa sabahları üst üste hapşırma, ses kalitesinde farklılıklar gibi üst solunum yoluna ait bulgular ortaya çıkıyorsa ve bu durum birkaç hafta aynı seyir­de devam ediyor ise mutlak suretle alerjik hastalıkları akla getirmek ve bir doktora başvurmak gerekir­­.

Şikayetlerinizi net olarak ifade etmezseniz boğaz enfeksiyonu (farenjit), sinüzit, kulak enfeksiyonu, gırtlak enfeksiyonu (larenjit) biçimin­de yanlış tedaviler ala­bilir; dolayısıyla hastalıklarını­zın süresi uzaya­bilir­­. Kulak burun boğaz endoskopik (kameralı) muayenesi ile teşhis epey kolaydır, ayrıca alerji testleri kan­dan ve deriden  yapıla­bilir­­. Alerjik hastalıkları teşhis edilen  hastalar antigribal, antibiyotik, ağrı kesici, öksürük şurubu gibi gereksiz ilaç kullanımın­dan kurtulmuş olmakta­dır­­.

Teşhis ve tedavisi geciken  hastalar ise orta kulak, sinüsler, boğaz ve gırtlak bölgesi­nin kronikleşen  hastalıkları ile mücadele etmek zorun­da kala­bilirler­. Üst solunum yolu alerjisi tedavi edilmeyen  hastalar­da alerjik astım hastalığı rizikosu de belir­li olarak artmakta­dır­­.’ açıklamasın­da bulundu­.

İlgili aramalar: bahar alerjisi nedir, polen alerjisi nedir, bahar alerjisinin belirtileri nelerdir, polen alerjisi neden olur, üst üste sürekli hapşırma neden olur, arka arkaya hapşıyorum nedeni nedir, burun içinde kaşınma neden olur, geniz kaşıntısının nedeni nedir, alerjik rinit neden kaynaklanır