26 Nisan 2015 Pazar

Balıkla Yoğurt Birlikte Yenir Mi?

Sponsorlu Bağlantılar:

Balıkla Yoğurt Birlikte Yenir Mi?

Ben bildim bileli hep tartışma konusudur. Balıkla yoğurt birlikte yenir mi sorusu. Kimisi bir şey olmaz yenir dese de bazımız tam tersini savunur ikisini bir arada asla yemeyiz. İşte bu konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı bir açıklama yapmış. Artık balıkla yoğurt yenir mi sorusunun cevabını tam ve net olarak aldık gibi görünüyor.

Sağlık Bakanlığı, balık ile süt ürünlerinin bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunduğunu, oysa balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketilebileceğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Balık ve Sağlık' konulu metinde, özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balığın, içerdiği yağ asitleri dolayısı ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olduğu bildirildi. Kış mevsiminde güneşten fazla yararlanılamadığı için kemik ve diş sağlığında önemli olan D vitaminin karşılanmasında balık tüketiminin önem kazandığına işaret edildi. Halk arasında balık ile süt ürünlerinin (yoğurt, ayran vb) bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunduğuna dikkat çeken bakanlık, oysa balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketilmesinin herhangi bir sağlık problemine neden olmadığı vurgulandı.

Balıkla Yoğurt Birlikte Yenir Mi?

Sağlık Bakanlığı, balık satın alırken, hazırlarken ve pişirirken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

- Balığın kalite olup olmadığı tazeliği ile ölçülür. Balık satın aldığınız zaman gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin oluşu ve sert etli kısmına parmak ile basıldığı zaman parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekir.

- Hangi balık türü olursa olsun o balığın bol bulunduğu mevsimde satın alınmalıdır.

- Konserve balık satın alırken mutlaka etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmelidir.

- Taze bir balığı satın aldığınızda iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletmemeniz gerekir. Pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten sonra yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmesi gerekir. Balıkların, buzdolabı ısısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3 ila 6 ay saklanması uygundur.

- Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler; haşlama, buğulama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve zararlı maddelerin oluşumuna neden olduğundan tercih edilmemelidir.

- Çiğ balık ve deniz ürünleri parazitler, bazı bakteri ve virüsler açısından risk oluşturmaktadır. Ayrıca, B1 vitamininin yetersizliğine yol açması nedeniyle balığın çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketiminde sakınca vardır.

- Aynı şekilde süt ve süt ürünleri alınırken de ambalajlı ürünler tercih edilmeli, etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmeli ve uygun koşullarda saklanmalıdır.

İlgili aramalar: balıkla yoğurt yenir mi, balığın yanında yoğurt yenilir mi, balıkla birlikte yoğurt yeniyor mu