5 Nisan 2015 Pazar

Epilepsi Nasıl Bir Hastalıktır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Epilepsi Nasıl Bir Hastalıktır?

Epilepsi, tekrar edici nedensiz nöbetlerle tanımlanan kronik nörolojik bir bozukluktur­. Eğer kafa travması, alkol alımı, yüksek ateş, yasadışı uyuşturucu kullanılışı ve benzeri gibi teşhis edilmiş uyaran bir faktör olmadan birden  fazla nöbet geçirdiyseniz, epilepsiniz ola­bilir­­. Pek çok epilepsi hastası nöbet geçirmedikleri nöbet araların­da bütünüy­le normal bireylerdir­­.

Epilepsi genetik ola­bilir­­. Belli genlerin genetik epilepsiye neden  olduğu tespit edilmiştir­­. Fakat yine de epilepsi­nin kalıt­sal yönü ile ilgi­li ortaya çıkarılışı lazım olan pek çok şey bulu­nur­. Bazı epilepsi vakaları daha sonra edinilmiştir yani genetik olmaz­. Doğumsal kusur ve yaralanmalar, kafa travması, beyin enfeksiyonları ve beyin tümörleri gibi belli şartlar epilepsiyle sonuçlana­bilir­­. Vakaların üçte ikisin­den  fazlasın­da epilepsi­nin altın­da yatan ba­riz bir neden  yok­tur­.

Nöbet geçirmiş olan herkes epilepsi hastası olmaz­. İnsanların yaklaşık %10’u hayatları boyunca bir nöbet geçirmektedirler, bunların birçoğu da "nedene bağlı olarak ortaya çıkan" nöbetlerdir­­. Bu insanlar bir nöbet daha geçirmeye­bilirler ve bu sebepten  ötürü epilepsi hastası değillerdir­­.

İlgili aramalar: epilepsi nedir, epilepsi nasıl bir hastalıktır, epilepsi kötü bir hastalık mıdır