13 Nisan 2015 Pazartesi

Hamilelikte Çok Ultrason Yaptırmak Zararlı Mı?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Çok Ultrason Yaptırmak Zararlı Mı?

İngiliz bilim adamlarının yapmış olduğu ‘ultrason zararlı’ iddialarına Türk bilim adamlarından, “Aksine, bebekteki hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi için çok yararlı” iddiası geldi.

Son azamanlarda tıp dünyası epey hareketli günler yaşıyor­. İngiltere’de yapılmakta olan bir araştırmaya göre ultrasona çok giren  gebe bayanların çocukları­nın solak olacağı iddiası ortaya atılırken  Türkiye’de bir doktor ultrasona dörtten  fazla girmenin bebek için çok sakıncalı olduğunu söyledi­. Türkiye Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr­. Nilgün Eren  ise ultrasonun bir zararı­nın bulunmadığı ve son yapılmakta olan bilimsel toplantılar­da bununla ilgili menfi gelişmelerin izlemlenmediği­ni söylüyor­. Eren, ultrasonografi­nin birçok alan­da olduğu şekil­de hamilelikte de anne ve bebek sağlığı için elzem bir tanı metodu olduğunu kaydederek, "Bunun yardımıy­la bebek ya da anne ile alakalı birçok normaldışı durum kolayca tanınabilmekte ve çözüm bulunabilmektedir­­. Bu işlem bebek ile annenin yaşam süresi ve kalitesi olumlu şekil­de etkilenmektedir" dedi­. Dr­. Nilgün Eren  hamilelikte ultrasonografi­nin ne sıklıkta uygulanacağı­nın belli standardlarla belirlenmiş olduğunu ifade ederek, "Bu işlemde yalnız­ca yüksek frekanslı ses dalgaları­nın kullanıldığı ve radyasyona maruz kalınmadığı bili­nir­­. Bun­dan dolayı annelerin herhangi bir kuşkuya kapılmadan, doktorları­nın gerekli gördüğü sıklıkta ultrason tetkiki yaptırmalarını önermekteyiz" biçimin­de açıklamada bulundu­.

İlgili aramalar: hamilelikte çok fazla ultrason zararlı mı, ultrasonun bebeğe zararı var mı, gebelikte ultrason zararlı mı