28 Nisan 2015 Salı

Koryonik Villus Biyopsisi (KVB) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

KORYONİK VİLLUS BİYOPSİSİ

KVB Nedir?

Koryonik villus biyopsisi anne ile bebek arasın­da iletimi sağlayan plasentadan ultrason denetimi altın­da ince bir iğne ya da çubuk ile 5 miligram kadar doku parçası­nın alınmasıdır­­.

Bir prenetal (doğum öncesi) tanı metodudur­. Birtakım konjenital hastalıkların anne karnın­da iken  farkedilmesine imkan sağlar­.

KVB Ne Zaman Yapılır?

Koryonik villus biyopsisi ideal olarak gebeliğin 10 ila 12­. haftaları içerisinde yapılmakta­dır­­.

KVB Nasıl Yapılır?

Uzman hekim lazım olan temizliği antiseptik (dezenfekte edici) sıvılarla yapmakta­dır­­.  Sonrasın­da ultrason gözetiminde bir borucuğu vajinadan geçirerek rahimin (rahim) içerisinde villus denilen  yapışma uzantılarına yöneltir­­. Hafifçe vakum uygulanıp buradan küçük bir örnek alır­­. Bu işlemde herhangibir anestezik (ağrı gideren  ) maddeye gereksinim duyulmamakta­dır­­.  Hastanın anatomik yapısına göre bazı zamanlar hekim uygun gördüğü villusa karın dışın­dan bir iğne batırmak suretiyle de ulaşa­bilir­­.

Örnek alındıktan sonra hekim ultrason yardımı i­le bebeğin kalp atışlarını takip eder­. Gebeler bu testen  sonra bir müddet dinlendirilmelidirler­. KVB yapılmakta olan her beş gebeden  bir tanesinde kramplar olurken, her üç gebeden  bir tanesinde de hafif kanamalar görülür Bu kanamalar bir kaç gün içerisinde durur­.

KVB Riskli Midir?

1­. Amniosenteze oranla birazcık daha fazla olmak üzere tecrübe­li eller­de 1,2 / 100 oranın­da düşük rizikosu mevcuttur­.
2­. 10­. hamilelik haftasın­dan evvelki hamilelikler­de yapılmakta olan KVB neticesin­de bu gebelerin bazıları­nın bebekleri­nin el ve ayak parmaklarını kaybettikleri açıklanmıştır­­. Bun­dan dolayı KVB 10­. haftadan sonra uygulanma­sı gerekir­­.
3­. Anne yönün­den  en  mü­him tehlike enfeksiyondur­. Vajinal yolla gerçekleştirilen  KVB'de karın bölgesin­den  girilip yapılmakta olan KVB'ye göre enfeksiyon daha sık görülmekte­dir­­.
4­. Leke tarzı kanamalar sık görülmekte olan bir başka sorun­dur­.