21 Nisan 2015 Salı

Sarılık ve Sarılık Türleri

Sponsorlu Bağlantılar:

Sarılık ve Sarılık Türleri

Hepatit B: Hepatit (Sarılık), herhangi bir neden­den  dolayı karaciğerin iltihaplanmasıdır­­.

Hepatit B Enfeksiyonunun bulaşma yolları:

1­. Hastalığı taşımakta olan kişi­nin (taşıyıcı) kanı, spermi, vajinal sıvıları ya da tükürüğü ile veya bunlarla bulaşmış aletler ile temas halinde bulunmak.
2­. Hastalığı taşımakta olan kişiyle cinsel temas halinde bulunmak.
3­. Uyuşturucu alanlar­da iğneyi veya birden  fazla kişi­nin ortak kullanması­.

Virüsün insandan insana bulaşması, hem heteroseksüel hem de homoseksüel erkekler olmak üzere çiftler arasın­da ve iğneleri­ni ortak kullanan uyuşturucu kullanıcıları içerisinde sık görülmekte­dir­­. Hepatit B virüsü taşımakta olan hamile bir kadın, doğum esnasın­da virüsü doğan bebeğe geçirebilir­­.

Hepatit B virüsüne maruz kalma riski, böbrek diyalizi ve kanser ünitelerine giren  hastalar ve kanla ilgili işler yapan hastane personelinde artar­. Hepatit B virüsü, kronik virüs taşıyıcısı olan sağlıklı insanlar­dan da bulaşa­bilir­­. Birçok Hepatit B virüsü vakası­nın bilinen  hiç bir sebe­bi bulun­maz­. Uzak Doğu ve Afrika'nın bir­takım bölgeleri gibi dünyanın bir­takım yerlerinde, Hepatit B virüsü, kronik hepatit, siroz ve karaciğer kanserine neden  olabilmekte­dir­­.

Taşıyıcı annelerin kanlarındaki Hepatit B, doğmamış çocuklarına geçebilmektedir­­. Hamile kaldığınızda doktorunuza hemen  başvurunuz ve test yaptırınız­. Taşıyıcı olsanız bile bebeğiniz, doğumda bu hastalıktan aşılanarak koruna­bilir­­.

Hepatitin Belirtileri ve Tanısı;
Akut viral hepatit, hepatit virüsleri ile meydana gelen  karaciğer iltihaplanmasıdır; birçoğu kez iltihap ansı­zın başlar ve birkaç hafta sürmektedir­­.

Akut viral hepatit belirtileri birçoğu kez ansı­zın başlamaktadır­­.  Belirtiler halsizlik, iştahsızlık, kusma, mide bulantısı ve sık olarak da ateştir­­. Cilt rengi­nin sararma­sı ve idrar rengi­nin koyulaşma­sı her zaman görülmeyebilir­­. Sigara içenlerde, sigaradan tat alınmama­sı tipik bir belirtidir­­.

Kişiler sağlıklı görünseler de Hepatit B virüsü taşıyor ola­bilirler­.

Bazen, bilhassa Hepatit B enfeksiyonu ile beraber kişide eklem ağrıları olur ve vücut­ta döküntü ve kızarıklıklar ortaya çıkmakta­dır­­.  Renksiz dışkı ve genel kaşıntı gibi kolestaz (safra akışı­nın azalma­sı ya da bütünüy­le durması) belirtileri görüle­bilmektedir­­.

Akut viral hepatit, kişide meydana gelen  belirtiler ve karaciğer fonksiyonları­nın ölçüldüğü kan testi sonuçları esas alınarak teşhis edilmektedir­­. Hastaların yaklaşık yarısında, karaciğerin yumuşak ve büyüktür­. Kan testleri neticesin­de viral proteinler veya hepatit virüsüne karşı meydana gelen  antikorlar tespit edilirse, akut viral hepatitin kesin tanısı yapıla­bilir­­.

Hepatit Ne Yapar?
Akut viral hepatit, önemsiz grip benzeri rahatsızlıklardan, tehlikeli ve öldürücü karaciğer yetmezliğine kadar her türlü netice­si doğura­bilir­­. Akut hastalık genel olarak hafif düzeydedir, ama karaciğer fonksiyonları birkaç ay süre ile düzelip ardın­dan tekrar kötüleşebilir ve bu düzelip* kötüleşmeler tekrarlanarak devam edebilmekte­dir­­.

Akut viral hepatit genel olarak 4 ile 8 haftada kendi kendi­ne iyileşir­­. Hepatit B hastası olanların %1'i hastalığın hemen  başın­da kaybedilir­­. % 9'u yaşam boyu virüsü taşır (taşıyıcı) ve başka kişilere hastalığı bulaştırır­­. Taşıyıcıların yaklaşık yarısı ileri yaşlar­da karaciğer kanserine ya da siroza yakalana­bilirler­.

Akut viral hepatit olan bir kişi, virüsün kronik taşıyıcısı ola­bilir­­. Taşıma aşamasın­da kişide hiç bir belirti ortaya çıkmaz, fakat kişi esasın­da hastadır­­.  Kronik bir taşıyıcıda karaciğer kanseri gelişebilir­­.

Hepatitin Tedavisi
Şiddetli akut hepatit durumunda, hastanın hastaneye yatma­sı gerekebilmekte­dir­­. İlk birkaç gün­den  sonra, iştah birçoğu kez açılır ve hastanın yatma­sı gerekmez­. Diyet ve aktiviteler­de katı sınırlamalar gereksizdir ve vitamin yardımına gereksinim bulun­maz­. Çoğu kimse, sarılık geçtikten  sonra, karaciğer işle­vi testleri bütünüy­le normal neticeler vermese dahi, güvenle bir şekilde işlerine geri dönebilmektedir­­.

İlgili aramalar: hepatit nedir, hepatit kötü bir hastalık mıdır, sarılık nedir, sarılık neden olur, sarılık nasıl tedavi edilir