26 Nisan 2015 Pazar

Yumurtanın İnsan Sağlığı İçin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

YUMURTANIN İNSAN SAĞLIĞI İÇİN FAYDALARI

Kolesterole kötü anlamda etkisi olduğu iddiası sebebiy­le en  fazla tartışılan besinlerden  bir tanesi ­ olan yumurta son yıllar­da "faydalı" besinler arasın­da bulunan yeri­ni yavaşça geri almaya başladı­. Yumurtanın kötü şöhreti­nin sebe­bi içermiş olduğu bilinen kolesterol miktarıdır­­.  Lakin günümüzde gerçekleştirilen  incelemeler yumurtada mevcut olan kolesterolün kötü kolesterolü değil tam tersi iyi kolesterolü yükselttiği­ni ortaya koyuyor­. 1 orta boy yumurta yaklaşık 186 miligram kolesterol içeriyor­. Bu miktar sağlıklı bir kişi­nin 1 günde alma­sı lazım olan kolesterol miktarı­nın yaklaşık yarısı­. Yani günde 1 adet yumurta yemek yüksek kolesterole neden  olmuyor fakat kolesterolün tehlikeli ebatlara çıkmama­sı için gün boyu tüketmiş olduğunuz yumurta haricinde­ki gıdalara da özen  göstermeniz gerekir­­. Yüksek kolesterol sebebiy­le düzenli şekil­de ilaç kullanıyor iseniz ve yumurta yiyip yememek hususun­da tereddütte kalıyorsanız doktorunuza danışa­bilirsiniz­.

Yumurtanın Sağlığa Faydaları

Protein: Yumurtanın en  büyük özelliklerin­den  biri kırmızı ete oranla çok daha ucuz bir "kaliteli" protein kaynağı olması­. 1 orta boy yumurta 5­.5 gram protein içeriyor ve bu miktar günlük protein gereksinimi­nin %11’i­ni karşılıyor­. Illinois Üniversitesi'nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre yumurta bilhassa sporcular­da kas parçası­nın artma­sı ve enerji­nin korunma­sı için tüketilebilecek en  faydalı gıdalar­dan biri­. Aynı inceleme haftada 6 adet yumurta yemenin vücudun enerji yapımı­nı belir­li oran­da arttırdığını ortaya koyuyor­.

Omega 3: Kalp hastalıkları, kanser, artrit gibi kronik hastalıklara yakalanma riski­ni düşüren  omega3 yağ asitleri genel sağlığımızı korumak amacıyla kritik ehemmiyet taşır fakat vücudumuz tarafı ile üretilmez­. Eksikliğinde halsizlik, bilinç zayıflığı, cilt kuruluğu, kalp hastalıkları ve kan dolaşımı­nın zayıflama­sı gibi sorunlara neden  olan omega 3 yumurtada mü­him oran­da bulu­nur­. 1 orta boy yumurta (omega 3 ile zenginleştirilmemiş normal yumurta) 32­.6 miligram omega 3 yağ asidi ihtiva eder­.

B Vitamini: Kasların ve kalbin normal fonksiyonunu devam ettirme­si için önemli olan B1 ve B2 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemleri tarafı ile kullanılan B3 vitamini, normal bir büyüme ve gelişim için gereken  B5 ve B12 vitaminleri, besinler yolu i­le alınan protei­nin vücut tarafı ile işlenmesinde kullanılan ve bağışıklık sistemi için gereken  B6 vitamini, hormon üretiminde kullanılan B7 vitami­ni ve hücrelerin DNA üretiminde kullanılan B7 vitamini, yani bütün B vitaminleri yumurtada bulu­nur­. B kompleks vitaminleri­ni yetersiz olarak almak böbrek hastalıkları, tür 2 diyabet, katarakt, kalp hastalıkları, meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri gibi epey ciddi hastalıklara yakalanma riski­ni arttırmaktadır­­.  Yumurtayı bilhassa B7 ve B12 vitaminleri için yiyebilirsiniz­.

Kolin: Yumurta, B kompleks vitaminlerin­den  bir tanesi ­ olan ve vücudun normal işlev­leri­ni yerine getirme­si için oldukça mü­him bir bileşen  olan "kolin" bakımın­dan en  zengin besinlerden  arasın­da yer alır­­. Yetişkin erkekler için 550 mg, kadınlar içinse 450 miligram günlük kolin alınma­sı önerilmekle beraber ortalama olarak bir diyette genel olarak bu rakamın altın­da kalınmaktadır­­.  Hücre yapısı­nın korunması, sinir hücreleri içerisinde iletişimin korunması, yağların kan yolu i­le karaciğere taşınma­sı gibi mü­him fonksiyonları olan koli­nin eksikliğinde damar tıkanıklığı, karaciğer hastalıkları ve nörolojik hastalıkların rizikosu artar­. 1 tane büyük boy yumurta ortalama olarak 80 ila 100 miligram kolin ihtiva eder­.

Selenyum: Selenyum minerali yeteri miktar­da alınmadığın­da hipotrioid, halsizlik, zihin zayıflığı gibi sorunlar görüle­bilmektedir­­. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük selenyum tüketimi­ni 70 mcg (mikrogram) olarak tavsiye etmekteshy;dir­­. 1 orta boy yumurtanın yaklaşık 14 mcg selenyum içermiş olduğu göz önüne alındığı za­man 1 tane yumurtanın günlük selenyum gereksinimi­nin %20’si­ni karşıladığı söylenebilir­­.

Yüksek Tansiyon: Son yapılmakta olan incelemeler­de yumurta akın­da mevcut olan "peptit" adlı bileşenin yüksek kan basıncı­nın düşürülmesinde tesirli olduğu netice­si el­de edilmiştir­­. Protei­nin yapı taşların­dan bir tanesi ­ olan peptit "anjiyotensin* çevirici enzim (ACE)" olarak bilinmekte olan ve yüksek tansiyonun öncelikli sebe­bi olan enzimin yapımı­nı baskılıyor­.

D Vitamini: Uzun dönemli eksikliğinde çocuklar­da astım, yetişkinler­de bilişsel zayıflama, kanser, kalp ve damar hastalıkları riski­ni attıran D vitami­ni için en  iyi kaynak güneş ışınlarıdır­­.  Uzmanlar günde 10* 15 dakika güneşe çıkmanın D vitami­ni noksanlığını önleyeceği­ni belirtiyorlar­. Lakin az güneş alan bir iklimdeyseniz ve D vitami­ni desteği kullanmak istemiyorsanız D vitami­ni içeren  gıdaları daha çok tüketmeniz gerekebilmekte­dir­­. Yumurta, D vitami­ni içeren  ender besinlerden  biridir ve 1 orta boy yumurta günlük D vitami­ni gereksinimi­nin %4’ünü karşılar­. D vitami­ni içeren  başka bir­takım besinler ise şöyle; balık, balık ciğeri, istiridye, şarküteri ürünleri ve mantar çeşitleri­.

İlgili aramalar: yumurtanın faydaları, yumurtanın yararları, yumurtanın insan sağlığı için faydaları