25 Mayıs 2015 Pazartesi

Doğum Sonrası Vajinada Gevşeklik

Sponsorlu Bağlantılar:

Doğum Sonrası Vajinada Gevşeklik

Vajina, akordeona benzeyen kıvrımları olan, doğumda açılan, epey esnek bir organdır­­.  Normal­de öyle dardır ki bir tampon koymak bile güç ola­bilir, fakat doğum sırasonda 3 ila 4 kiloluk bir bebeğin geçişine i­zin verecek kadar genişleyebilir­­. Doğum sonrası birkaç haftalık bir zaman­da hemen  hemen  doğumdan önceki boyutlarına döner­. Çoğu kadın, hafif bir gevşemeyi fark bile etmez ve bu gevşeme cinsel doyumu etkilemez­. Doğum önce­leri vajinası fazla dar olan kadınlar için bu gevşeme olumlu bile ola­bilir, çükü ilişki artık daha fazla haz verebilir­­.

Vajinayla makat arasın­da bulunan yer olan perine de esnektir fakat vajina kadar esnek değildir­. Bazı kadınlar­da perine yırtılmadan, bebeğin doğmasına i­zin verecek kadar esner­. Lakin bazı kadınlarda doğumu yaptıran kişi­nin epizyotomi yapmama­sı halinde yırtılacaktır­­. Esneme, dikkatle zamanlanmış, kesi önce­leri perinenin aşırı gerilmesine i­zin verilmemiş bir epziyotomiye kıyasla kaslar­da hafif bir gevşeklik bıraka­bilir­­.

Doğumhaneye girmeden  çok önce doğum kaslarını kullanarak alıştır­ma yapmak elastikiyeti arttıra­bilir ve kasların normale dönmeleri­ni çabuklaştırır­­. Perine bölgesindeki kasları güçlendiren  Kegel alıştırmaları gebelik boyunca ve doğum sonrası en  az altı ay düzenli şekil­de yapılışı gerekir­­.

Birçok çift, doğum sonrası cinsel ilişki­nin öncekin­den  daha tatmin e­den  olduğunu söyler­. Bunun nedeni, kadı­nın kasları üstün­de doğum eğitimi esnasın­da geliştirmiş olduğu kontrol ve farkındalıktır­­. Başka bir deyişle, doğum sonrası eskisi gibi değil, daha da iyi ola­bilirsiniz!

Çok ender olarak, doğum önce­leri "tam kıvamında" olan bir kadın, vajinanın doğumla gerilmesin­den  sonra cinsel ilişkiden  daha az haz, almaya başlaya­bilir­­. Genel­de zaman içerisinde vajinal kaslar yeniden  sıkılaşır­­. Gün boyunca, duş alırken, tuvaletteyken, bulaşık yıkarken, bebeği dolaştırırken, araba kullanırken, masanızda otururken Kegel alıştırmalarını yaparak bu süreci hızlandıra­bilirsiniz­. Eğer altı ay sonra vajina hala çok gevşek duruyor ise doktora başvurmanız gerekir­­.