16 Mayıs 2015 Cumartesi

Doğumdan Sonra Perine Ağrısı

Sponsorlu Bağlantılar:

PERİNEDE AĞRI

Üç ya da dört kiloluk bir bebeğin perineden  hiç bir hasara neden olmadan geçişi­ni bekleyemeyiz­. Bebek doğduğu esna­da perinenin bütünlüğü korunmuş olsa da bu alan gerilmiştir, berelenmiş ve genel olarak zorlanarak travmaya uğramıştır­­. Tüm bunların neticesin­de yaşanmakta olan hafif ya da yoğun huzursuz­luk duygusu normaldir­­.

Bütün doğal doğumlar­da yaşanmakta olan bir durum olan perinenin acıması, eğer bu alan yırtıldı ya da cerrahi teknikle kesildiyse daha da artar­. Tüm taze yaralar gibi epizyotomi­nin ya da yırtığın iyileşme­si de zaman alır­­. Bu genel olarak 7* 10 gün arasın­da değişir­­. Bu süreçte yaşanmakta olan yalnız başına bir ağrı yaranın mikrop kaptığına dair bir belirti olmaz­.

Bakımı iyi yapılmazsa perine mikrop kapa­bilir­­. Hastanedeyken  hemşire günde az bir kez perinenizi mikrop kapma yönün­den  kontrol edecektir­­. Bununla birlik­te loğusalık sürecinizde perine bakımı ve hijyeni yönün­den  da size bilgi verecektir ­. Böylelikle hem tamir edilen  bölge, hem de cinsel alan enfeksiyon­dan korunmaktadır­­.  Bun­dan ötürü epizyotomisi, yırtığı olmayan loğusaların da aynı önlemleri alma­sı gerekiyor­.

Perinenin on günlük bakımı:

Hijyenik bağınızı en  az 4 ila 6 saatte bir değiştirin­. Öne ya da arkaya kaymasını önlemeniz gerekiyor­.

Bağınızı ön­den  arkaya doğru değiştirin; böyle­likle kalın bağırsaklar­dan gelebilecek mikroplar­dan kaynaklanacak enfeksiyonu önleyebilirsiniz­.

Dışkılama veya idrar boşaltımın­dan sonra perine üstü­nü ılık su (veya hekimini­zin önerdiği antiseptik bir solüsyon) ile temizleyin­. Gaz bezi, tuvalet kağıdı, hastanelerdeki hijyenik bezle yine ön­den  arkaya doğru kurulayın­.

Perine bölgesindeki yara bütünüy­le iyileşmeden  elinizi bu alana sürmeyin­.

Eğer bir yırtığınız oldu ve bu tamir edildiyse rahatsızlığınız daha da fazla olacaktır­­. Doğum yapan anneler aşağıdaki önerileri uygulayarak rahatladıklarını bildirmişlerdir­­.

Ilık oturma banyoları, sıcak kompresler ya da ısı lambası kullanma­.

Yara bölgesinin üzerine, soğuk alkol dökülü steril bir gazlı bez ya da içerisi­ne buz parçaları konmuş ameliyat eldiveni uygula­yınız­.

Krem ya da sprey şeklindeki yerel anestezikler veya hekiminiz tarafı ile önerilmiş hafif ağrıkesicileri kullana­bilirsiniz­.

Yaralı olan bölgenin gerilmeme­si için fazla vakit ayakta kalmayın ya da oturmayın­. Bir tarafınıza yatmak ya da şişirilmiş yastığın oturmak ağrı­nın azalma­sı ve yaralı yerin korunma­sı için yararlı ola­bilir­­.

Kegel alıştırmaları­nın doğum sonrası olanaklı mertebe sık yapılışı kanın vücut­ta dolaşımını hızlandırarak hem yaranın çabuk iyileşmesine hem de kas gerginliği­nin gevşemesine destek olmakta­dır­­.  Bu alıştırmaları yaparken  bu bölgenin duyarsızlığın­dan ötürü kendinizi alıştır­ma yapıyormuş gibi hissetmeyebilirsiniz; telaşlanmayın­. Doğumdan birkaç hafta sonra duyarsızlık ortadan kalkacaktır­­.

İlgili aramalar: perine ağrısı, perinede ağrı