5 Mayıs 2015 Salı

Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamileliğin tanısını koymak için kesin, olası ve şüphe duyu­lan birtakım bulgular bulunur­.

HAMİLELİĞİN ŞÜPHELİ BULGULARI

Adet görememek: Düzenli adet gören  sağlıklı kadınlar­da beklenen  adetin görülmeme­si gebeliği düşündüren  mü­him bir bulgudur­. Lakin gebeliği kesin olarak gösteren  bir belirti olmaz­.

Bulantı ve kusmalar: Gebelerin yaklaşık %50 ila 60ın­da görülmekte­dir­­. 6­.gebelik haftası dolayın­da başlar ve 6 ila 12 hafta kadar sürebilir­­.Bulantı ve kusma vücutta artan progesteron hormonuna bağlıdır­­. Kusmaya bağlı çok fazla sıvı kaybı olur ise ve bu kusmalar hamile kadının beslenmesi­ni önleyecek kadar yoğun olursa gebenin hastaneye yatırılıp tedavi görme­si gerekebilir.

Göğüs değişiklikleri: Göğüslerde şişkinlik, dolgunluk olur ve meme başı koyulaşır­­. Göğüslerde hassasiyet olur­­.

İdrar yolu bulguları: Büyüyen  rahmin idrar kesesine baskı yapışına bağlı bir şekil­de sık idrara çıkma görülmekte­dir­­.

Karın­da çizgilenmeler olmakta­dır­­.

Yüzde kelebek tarzı renk bozuklukları olmakta­dır­­.

Gebelikte psikosomatik bulgular ola­bilir­­. Uykuya eğilim ,sinirlilik,isteksizlik görüle­bilmektedir­­.

Vajinada kan akımı artmasına bağlı mavi kırmızımtrak renk değişiklikleri görüle­bilmektedir­­.

İştah değişiklikleri:gebeliğin klasik özelliklerindendir­­. Aşerme görüle­bilmektedir­­.

HAMİLELİĞİN MUHTEMEL BULGULARI

1* Karın­da büyüme: 12­. gebelik haftasın­dan sonra rahim, pelvis kemiği dışına çıkarak karın­da büyümeye neden  olmakta­dır­­.

2* Rahim değişiklikleri: Muayenede rahim yumuşak ve büyümüştür­. Rahim ağzı yumuşak ve kanlanma­sı art­ma göstermiştir­­.

3* Yalancı doğum eylemi kasılmaları: Genel­de 28­.gebelik haftasın­dan sonra başlar ve düzenli şekil­de artarlar­. Gerçek doğum eylemi kasılmalar buna göre daha fazladır­­.

4* Hormonal testler: Anne kanın­da ve idrar­da hCG hormonu saptanmasına dayanmaktadır­­.

HAMİLELİĞİN KESİN BULGULARI

1* Çocuk bölümleri­nin elle hissedilmesi: Gebeliğin fakat 2­.yarısın­da çocuk bölümleri elle duyula­bilir­­.

2* Çocuk hareketleri­nin görülüşü ve hissedilmesi: 5­.gebelik ayın­dan başlayıp çocuk hareketleri görülüp duyula­bilir­­.

3* Gebeliğin röntgen  ile teşhis edilmesi: 4­.gebelik ayın­dan sonra bebeğin oluşmaya başlayan kemik yapısı röntgen  ile görüle­bilmektedir­­. Günümüzde ultrason ve başka yöntemler artık gebeliğin röntgenle teşhisi­ni menfi hale sokmuştur­.

4* Gebelik testleri: Bugün kullanılan,idrar­da ya da kan­da bakılan ve gebelik hormonu olan hCG'yi gösteren  testler oldukça faydalıdır­­.  İdrar testleri gebeliğin rahme yerleştiği gün­den  1 hafta sonra pozitif(+) ola­bilir­­.

5* Ultrason: Günümüzde gebeliğin tanısında, bebeğin gelişimi­nin değerlendirilişin­de ve bebekle ilgili sorun­ların tanısın­da ultrason altın bir anahtardır­­.  Ultrason ile rahim içinde gebelik kesesi 5* 6­. haftalar­da , kalp atımları ise 7* 8­.haftadan başlayıp görülmekte­dir­­. Vajinal ultrason yardımı i­le daha erken  daha doğru neticeler alına­bilir­­. Çocuk kalp sesleri kolay el aletleriyle fakat 18* 20­. gebelik haftasın­da duyula­bilir­­.

İlgili aramalar: hamilelik nasıl anlaşılır, hamileliğin kesin belirtileri, hamilemiyim nasıl anlarım, gebelik nasıl belli olur