24 Mayıs 2015 Pazar

Hamilelikte Karında Sertleşme ve Kasılma

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Karında Sertleşme ve Kasılma

Bu rahatsızlıklar genellikle gebeliğin 20­. haftasın­dan sonra başlayan, doğum provası niteliğinde olan Braxton Hicks kasılmalarıdır­­.  Bu kasılmalar daha önce gebe kalmış kadınlar­da daha erken  başlar ve daha şiddetli olur­. Esasın­da rahminiz doğumda doğal olarak bebeği itecek olan gerçek kasılmalara hazırlık olarak kaslarını germektedir­­. Bu alıştır­ma kasılmalarını genel olarak sancısız (bazen huzursuz­luk verse de) sıkışmalar biçimin­de hissedersiniz­. Yukarıdan başlar, yavaşça aşağı iner ve gevşerler­. Genel­de 30 saniye sürerler (solunum egzersizlerine başlamanız için kafi süre); ancak; 2 dakika ya da daha fazla da süre­bilirler­.

Dokuzuncu ayda gebeliğin sonlarına doğru Braxton Hicks kasılışları sıklaşa­bilir ve şiddetlenebilir; bazı zamanlar sancılı da ola­bilir ve bunları gerçek doğum kasılmaların­dan ayırmak güçleşir­­. Bebeğinizi doğurtmaya yetmeseler de bu kasılmalar rahim ağzı­nın açılmasına neden  ola­bilirler­.

Bu kasılmalar esnasın­da hissedebilecek olduğunuz rahatsızlığı gidermek amaç­lı sırtüstü uzanmayı ve gevşemeyi veya kalka­rak dolaşmayı deneyin­. Duruşunuzu değiştirmek bunları tümden  durdura­bilir­­.

Braxton Hicks kasılışları gerçek doğum manasına gelmese de, bunları erken  doğum öncesi meydana gelen  rahim hareketlerin­den  ayırmak güç ola­bilir­­. Bu nedenle, bir sonrasındaki ziyaretinizde mutlak suretle doktorunuza bunları anlatın­. Pek sık oluyorlarsa (saatte dörtten  fazla) ve/veya beraber ağrı var ­ise (sırt, karın ya da kasık ağrısı), veya olağandışı vajinal akıntı olmuşsa ve erken  doğum riskiniz yüksek ise hemen  dokturunuzu arayın­.

İlgili aramalar: hamilelikte karında sertleşme, hamilelikte karında kasılma, gebelik karının kasılması, gebelikte karnın sertleşmesi