8 Mayıs 2015 Cuma

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Üçlü Tarama Testi

Üçlü test olarak bilinmekte olan bu test, gebeliğin 16 ila 18 haftaları içerisinde en  uygun neticeler veren  bir kan testidir­­. Yapılış amacı bilhassa Down Sendromu diye isimlendiri­len  sorunlu bebeklerin anne karnın­da tespit edilme­si amaçlıdır­­.  Üçlü test için bir miktar kan alınma­sı gerekiyor­. Kan­daki AFP, hCG ve uE3 hormonları ölçülür­. Bu hormonların gebeliğin değişik haftalarına göre değerleri değişir­­. Gebelik haftasına göre özel bir hesaplama metodu ile MoM değerleri bulunmaktadır­­.  Testin sonucunuhesaplarken  annenin yaşı, ırkı, vücut ağırlığı, şeker hastalığı olup bulunmadığı ve sigara-alkol gibi kötü alışkanlıkları olup olmadığı da dikkate alınmaktadır­­.  Tüm bu veriler ışığında kandaki üç hormon değerleri bir bilgisayar programına girilip sonuç el­de edilmektedir­­. Sonuç ihtimal olarak verilmekte­dir­­. Örnek verecek olursak Down Sendromulu çocuk doğurma ihtimali 1/2300'dır gibi bir yanıt gelmektedir­­. Bu sonucun 1/270 ve daha sık olarak, yani 1/220 ya da 1/200 olarak hesaplanması, Down Sendromlu bir bebek doğurma riski­nin yüksek olduğunu bildirir­­. Üçlü testin Down Sendromlu bebeklerin yaklaşın %60 ile 70'i­nin saptanmasına destek olmakta­dır­­.

Üçlü Testin Yüksek Riskli Sonuçlandığı Durumlar­da Ne Yapılır?

Bu testle yüksek risk saptandığı durumlarda, anne karnındaki bebeğin gerçekten  Down Sendromu olup olmadığını ortaya koymak gerekiyor­. Bu amaçla bebeğin kromozom yapısı­nın tespit edilme­si amaç­lı amniyosentez yani bebeğin bulunmuş olduğu sıvıdan örnek almak ya da göbek kordonun­dan kan alınarak kromozom analizi gerekiyor­. beş ay dan evvel en  az komplikasyon(istenmeyen  durum) olan ve en  ba­sit metod olan amniyosentez yapılır­­. Amniyosentez ile el­de edilen  sıvı kromozom tayi­ni yapılmakta olan laboratuvar­da incelenir ve normal olup bulunmadığı tespit edilmektedir­­.

Her Yüksek Riskli Üçlü Test Sonucu, Bebeğin Sorunlı Doğacağını Kanıtlar Mı?

Cevabı: Hayır. Üçlü test sonucu yüksek risk ile sonuçlanan yaklaşık 100 anne adayı­nın fakat 1 tanesi­nin Down Sendromlu olduğu bildirilmektedir­­.

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu, insanlardaki en  küçük yapıtaşı olan kromozom sayısında olan sorunlar­dan bir tanesidir­­. Sağlıklı her insan­da hücrelerindeki kromozom sayısı 46'dır­­.  Sağlıklı bir kadın­da 46 adet X kromozomu bulunur­. Sağlıklı bir erkekte ise 45 X ve 1 tane Y kromozomu bulunur­. Down Sendromun­da ise 21'ci kromozomdan 1 tane fazla bulunur. Yani 2 tane 21 kromozom ve toplam 47 adet kromozom bulunur­. Bunu anımsatan başka isimlerle anılan 18 ve 13'üncü kromozom fazlalığı ile bir­likte olan farklı sendromlar da bulunmaktadır­­.  Down sendromunun ailevi bir geçişi gibi bir durum mevzu­bahis olmaz ve tamamı rastlantı­sal ortaya çıkar­. Burada anne yaşı bu sendromun ortaya çıkı­şın­da mü­him rolü bulunur­. Down Sendromu yaşamla bağda­şan ve en  fazla saptanan kromozom bozukluğudur­. Canlı doğumlar­da sıklığı yaklaşık 1/850'dir­­. Bu sıklık 20'li yaşlar­da 1/1500 iken  45 yaşın­da 1/28 kadar olur­.

Down Sendromu olan çocuklar­da zeka geriliği her zaman olmaktadır­. Down sendromlulardaki görülen bu zeka geriliği hafif dereceden  başlayarak çok ağır derecelere kadar değişiklik gösterebilir­­. Yaklaşık %30 ile 35'inde ağır derecede kalp sakatlıkları ve yaklaşık olarak %15'inde de başta oniki par­mak bağırsak tıkanıklığı olma­sı gibi mide bağırsak sistemi ile alakalı sakatlıklar mevcuttur­.

Üçlü Test Niçin Önemlidir?

Üçlü test, her anne adayının gebeliğinin 16 ile 18 haftaların­da uygulanma­sı lazım olan bir testtir­­. Testin bir tarama testi olduğunun unutulmaması gerekir­­.  Tarama testi genel olarak ba­sit yapılmakta olan ve herkese uygulanabilen  ve aynı an­da ucuz bir test olmalıdır­­.  Sonuçları ise kesin bir teşhisten  çok, bir hastalığın ortaya çıkartılmasın­da yardımcı olur­. Kesin teşhis için her zaman daha ileri bir metoda gereksinim duyulur­. Üçlü testte de kesin sonuç amniyosentezle konur­. Tekrar vurgula­mak gerekir ki, nasıl her yüksek riskli sonuçlanan test, sakat çocuk manasına gelmiyor ise, normal sonuç alınan her test de bebeğin %100 sağlıklı olduğunu bildirmez­. Bun­dan dolayı bu teste ilaveten  18 ile 20'ci gebelik haftaların­da detaylı ultrasonla incelemeyle başka problemler aranmalıdır­­.

İlgili aramalar: üçlü tarama testi nedir, üçlü test nedir, üçlü test neden yapılır, üçlü test sonucu kesin midir, üçlü test sonucu yanılabilir mi