4 Haziran 2015 Perşembe

Gebelikte Bacak Kırampları

Sponsorlu Bağlantılar:

Gebelikte Bacak Kırampları

Devamlı olarak yorduğunuz aklınız ve giderek büyümekte olan karnınız, bacak kıramplarınız hiç olmasa bile zaten  uykunuzu bölmeye yetmektedir­­. Ne yazık ki, genel olarak gece gelen  bu ağrılı spazmlar ikinci ve üçüncü üç ayındaki gebe kadınlar­da çok sık ortaya çıkmakta­dır­­.  Neyse ki bunları önlemenin de hafifletmenin de yolları bulunur­.

Bacak kırampları­nın kan­da fosfor fazlalığı ve kalsiyum noksanlığı neticesin­de ortaya çıktığı düşünüldüğü için fosfor bulundurmayan bir kalsiyum desteği almak krampları hafifletebilir­­. Bu işe yaramıyorsa, sadece hekimini­zin tavsiye­si ile süt ve eti azaltarak fosfor alımınızı azaltmak gerekebilmekte­dir­­. (Bu arada başka yerlerden  gerekli kalsiyum ve protei­ni aldığınızdan emin olun­.) Öbür sebep­ler arasın­da bitkinlik ve büyümekte olan rahmin belli sinirler üzerine baskı yapma­sı da sayıldığı için, gün boyu destekli çorap giyinmek ve ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenme ve çalışma saatlerinizi dönüşümlü olarak ayarla­mak da bacak kramplarınızı ortadan kaldıra­bilir­­.

Baldırınıza kıramp girerse, bacağınızı gerin ve ayak bileği ve ayak parmaklarınızı yavaşça yukarıya doğ­ru kaldırın­. Bu kısa bir zaman­da ağrıyı azaltacaktır­­. (Her gece yatma dan evvel bunu birkaç kez tekrarla­mak krampları önleyebilmektedir­­.) Bazen  soğuk bir yüzeye basmak da işe yarar­. Bu teknikler den  herhangi biriyle ağrı azalıyorsa, daha fazla rahatla­mak amacıyla masaj ve lokal olarak sıcak uygulama­sı denenebilir­­. Lakin hiç bir teknik işe yaramıyorsa, baldırınıza masaj yapmak ya da ısı uygulamaktan kaçının­. Ağrı devam ediyor ise hekiminizle temas kurun, çünkü küçük bir ihtimal olsa bile bir toplardamar­da kan pıhtısı oluşmuş ola­bilir, bu da tıbbi teşebbüs gerektirir­­.