15 Haziran 2015 Pazartesi

Hamilelikte Horlama

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Horlama

Gebe kadınlar gebe olmayan kadınlara oranla fazla horlarlar. Bunun sebe­bi gebelik sürecinde östrojen  ve progesteron seviyelerindeki artıştan ötürü genizin giderek şişme­si, burun tıkanıklığı olma­sı ve üst solunum yolları­nın daha dar oluşudur­.

Yapılan bir çalışmada sağlıklı gebe kadınlar­da horlama oranı­nın %23 olduğunu göstermiştir­­. Aynı yaş grupların­da gebe olmayan kadınlar üstün­de yapılmakta olan incelemede ise horlama oranı %4 olduğu görülmüştür­. Bu hamilelik süreci boyunca horlama problemi­nin daha da arttığı­nın göstergesidir­­.

Horlama umursanmayacak bir durum olmaz­. Ciddi sonuçlara sebep ola­bilir­­. Horlama, yüksek tansiyonla ve uyku esnasın­da solunumun kısa sürelerle durma­sı demek olan uyku apnesiyle ilişkilendirilir­­. Uyku sırasın­da oksijensizlik anne adayı­nın uykusunu böler ve karnındaki bebeğe baskı yapmakta­dır­­.

Bilhassa kilolu kadınlar­da horlamayla ilgili problemlerin ortaya çıkma rizikosu daha fazladır­­.Bu konuda yapılmakta olan bir çalışmada, gebelik esnasın­da düzenli şekil­de horlayan kadınların, gebelikten  önce kilolu oldukları ve gebelik esnasın­da da daha fazla kilo aldıklarını ortaya koymuştur­.

Gebelik esnasın­da horlama hususun­da yapılabilecekler

Horlama ihtimali­ni asgari­ye indirmek için;

- Sırtüstü yerine yan tarafınıza yatın­. Sırtüstü yatmak dilini­zin ve küçük dilini­zin boğazını­zın arkasına dayanmasına ve solunum yolunuzun tıkanmasına yol açar­.

- Burun bantları kullanmak genzinizi ve solunum yolunuzu açar­.

- Kilo alımınıza dikkat ederek kontrollü tutun­. Gebelik öncesi kilonuza uygun olarak tavsiye edilen  kilodan fazlasını almamaya çabalayın­.

- Alkolden ve tütün ürünlerin­den  katiyyen  uzak duru­nuz­.

- Geceleri yatak odasın­da nemlendirici kullanmayı deneyin

Ne zaman doktora başvurmalı?

Eşiniz horlama sırasın­da nefes alışını­zın bir müddet durmasıyla kesildiği­ni düşünüyorsa ve siz de kendinizi gün içerisinde çok fazla uykulu hissediyorsanız, doktora başvurmanız gerekir­­.Bu belirtiler obstrüktif uyku apnesi­nin işareti ola­bilir­­.

İlgili aramalar: hamilelikte horlama, gebelikte horlama