5 Haziran 2015 Cuma

Kordosentez Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

KORDOSENTEZ NEDİR?

Kordosentez, ultrason denetimi altın­da özel bir iğne ile karın duvarın­dan girilip göbek kordonun­dan bebeğe ait kanın alınmasıdır­­.  Alınan 1 ila 4 ml­. kan­dan bebeğin karyotiplemesi­nin yanın­da tam kan tahlili ve kan gazları­nın ölçümü de yapılmakta­dır­­.

KORDOSENTEZ NİÇİN UYGULANIR?

Kordosentez genel olarak gebeliğin 18­. haftasın­dan sonra uygulanmakta olan bir tanı metodudur­. Daha çok olarak, ailenin geç başvurması, daha önce uygulanmakta olan prenatal tanı yöntemleri­nin başarısız olma­sı ya da şüphe duyu­lan sonuç el­de edilmesi, ultrason muayenesinde anomali tespit edilme­si gibi bebeğin kromozom yapısı­nın hızla belirlenme­si lazım olan haller­de ve genetik kan ve metabolizma hastalıkları­nın tanısın­da uygulanmakta­dır­­.  Gelişme geriliği olan bebekler­de kan gazları­nın değerlendirilmesi, enfeksiyon hastalıkları­nın tanısı ve Rh uygunsuzluğu olan gebelikler başka uygulama sebep­leridir­­.

KORDOSENTEZİN RİSKLERİ NELERDİR? Başka prenatal tanı yöntemlerine göre kordosentez daha ciddi komplikasyonlara yol açar­. Anne yönün­den  en  mü­him problem kanama ve enfeksiyondur­. Uygulamadan sonra bebekte ise kalp atımların­da yavaşlama, erken  doğum,göbek kordonun­da zedelenme gibi problemler görüle­bilmektedir­­. Alt yapı ve tecrü­be komplikasyonların ortaya çıkma ihtimali­ni etkiler fakat genel olarak komplikasyonlar­dan kaynaklı bebeğin kaybı çok azdır­­.

İşlemden sonra 1 ila 2 gün aktivite kısıtlama­sı yeter­. Rh uyuşmazlığı var ­ise işlemdan sonra anti* D uygulanma­sı gerekir­­. Sonuçların alınma­sı kalıt­sal inceleme için ise 7* 10 gün içinde, eğer başka bir neden­den  dolayı ise nedenine göre süre değişir­­.

İlgili aramalar: kordosentez nedir, kordosentez nasıl yapılır, kordosentez neden yapılır