20 Haziran 2015 Cumartesi

Reflü Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Sponsorlu Bağlantılar:

Reflü Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapan Prof­. Dr­. Orhan Özgür, oruç tutan reflü hastalarına birtakım uyarılar­da bulunurken, "Hastaların tedavilerini ve beslenmeleri­ni ramazan ayına göre ayarlama­sı epey önemlidir­­. Asit baskılayan, mide koruyucu ilaçlarını sahur­dan 1 veya 2 saat öncesinde almalı, sahur ya da iftar­dan sonra hemen  yatmamak gerekir" dedi­.

Dr. Orhan Özgür, yapmış olduğu açıklamada, en  fazla görülmekte olan mide hastalığı­nın reflü olduğunu söyledi­. Türkiye'de toplumun yüzde 20'sinde reflüye rastlandığını anlatan Özgür, "Reflü hastaların­da en  fazla görülmekte olan şikayetler göğüste, göğüs kemiği­nin arkasın­da huzursuz­luk hissi, yanma ile ağza acı su gelme­si ve geğirti oluşudur­. Hastalar­da ayrıca göğüs ve mide ağrısı, bulantı, kusma, şişkinlik, gaz sorunu, ağız kokusu, ağızdan kan gelmesi, boğazda gıcıklanma, ses kısıklığı, müzmin öksürük, horlama, hıçkırık, yemek borusun­da takılma hissi gibi şikayetler de görüle­bilir" diye konuştu­.

Prof­. Dr­. Orhan Özgür, midesiyle ilgili şikayeti bulunmakta olan fakat tanı konmamış insanların doktora başvurup tetkik yaptırma­sı gerektiği­ni dile getirerek, reflü tanısı konmuş ve tedavi altındaki bir­takım hastaların temel unsurlare uyarak oruç tutabilecekleri­ni kaydetti­.

Bazı insanların ise hastalığın şiddeti sebebiy­le oruç tutması­nın sakıncalı olabileceği­ni vurgulayan Özgür, " Reflü tedavisine rağmen  midesinde yanma, ağrı, bulantı, kusma, ağza acı su gelme­si gibi şikayetler ortaya çıkıyorsa bu hastalarınoruç tutması­nın sakıncası bulunur­. Oruç önce­leri belir­li şikayeti olmayan fakat oruç sırasın­da alınan önlemlere rağmen  gittik­çe artan şikayeti bulunmakta olan hastaların mutlak suretle doktora başvurma­sı gerekir" uyarısın­da bulundu­.

Prof­. Dr­. Özgür, öncesin­den  herhangi bir şikayeti olmayanların oruç sırasın­da reflüyle ilgili şikayetler ortaya çıkabileceğine dikkati çekip şunları kaydetti: "Oruç sebebiy­le uzun süre aç kalındıktan sonra iftar­da fazlaca miktar­da ve hızlı şekil­de yemek yenmesi, karın içi basıncını fazlalaştırır ve reflüye neden  ola­bilir­­. O yüz­den  sahur­da ve iftar­da yağlı ve ağır yemeklerin tüketilmesi, iftar­da yemekten  hemen  sonra dinlenme amacı ­ile yatılması, sahur­da yemek yedikten  hemen  sonra tekrar yatılışı reflü yakınmalarını artırmaktadır­­."

Ramazan ayı­nın yaza denk gelmesi­nin aç kalma süresi­ni uzattığını an­dıran Özgür, "Kafein, çikolata, çiğ soğan, sarımsak, salça, ketçap, mayonez gibi reflü ataklarını tetikleyici gıdalar­dan de kaçınılmalıdır­­.  Reflü hastaları ramazan ayı boyunca bol sıvı almalı, gıdaları yavaş ve iyice çiğneyerek yemeli, hazmı ba­sit lifli besinler tercih edilmelidir" önerisi­ni dile getirdi­.

İlgili aramalar: reflü hastaları oruç tutabilir mi, reflü şikayeti olanlar nasıl oruç tutmalıdır, reflü hastaları ramazanda nasıl oruç tutmalı