29 Haziran 2015 Pazartesi

Yağlardan Kurtulmanın Yolları

Sponsorlu Bağlantılar:

Yağlardan Kurtulmanın Yolları

Bu tavsiye­ler vücudunuzdaki yağları yakmanızı kolaylaştırmaya yardımcı olacak. Sizlere metabolizmayı çalıştırıp yağların yakılmasını sağlayacak 12 sağlam kural.

Arkadaşınız diyet yapmamasına rağmen  yıllardır formunu korurken, siz ise adeta "su içsem yarıyo" diyen  gruba mı dahilsiniz? Bunun sebe­bi belki de metabolizmanı­zın yavaş çalışmanızdan kaynaklanıyor ola­bilir­­. Yaz mevsimi yaklaşırken  şimdi metabolizmayı hızlandırmanın tam zamanı!

Metabolizma hızı, vücudun temel işlev­leri­ni devam ettirebilişi için kişi­nin bir günde ihtiya­cı olan minimum enerji miktarı olarak tanımlanıyor­. Metabolizmanın en  büyük belirleyicisi ise bazal metabolizma hızı­. Bu hız dinlenirken  ya da uyurken, bir başka deyişle hiç bir aktivite yapmadığımızda harcadığımız kalori miktarını kapsıyor ve günlük harcanan kalori­nin yüzde 60* 80 gibi büyük bir kısmı­nı oluşturuyor­. Dolayısıyla bazal metabolizmanız hızlıysa şanslısınız, çünkü bu durumda vücudunuz enerji meydana getirmek amacı ile daha çabuk kalori yakıyor­. Bunun tam tersi bazal metabolizma hızınız yavaşsa, kilo alma ihtimaliniz de o kadar yükseliyor­. Lakin beslenme ve yaşam alışkanlıklarınızda yapacak olduğunuz değişimlerle metabolizmanızı hızlandıra­bilirsiniz­. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış metabolizmanızı hızlandırmanın püf noktalarını anlattı­.

Bu Öneriler Metabolizmayı Hızlandırıyor

İlerleyen  yaşla beraber metabolizmamız da yavaşlamaya başlıyor ve bunun neticesin­de daha ba­sit kilo alır duru­ma geliyoruz­. Bununla birlik­te yaptığımız hatalı diyetler, hareketsiz bir yaşam sürmek, kilomuz, türlü hastalıklar ve genlerimiz de metabolizmamı­zın yavaş çalışmasın­da rol oynayan mü­him faktörleri oluşturuyor­.

1* Uyanır uyanmaz kahvaltı edin: Akşam yemeği ile kahvaltı arasın­da yaklaşık 11* 12 saatlik bir müddet geçiyor­. Kahvaltı yapılmadığın­da bu süre 16 * 17 saate çıkar­. Uzun süreli açlık, metabolizma hızını yavaşlatacağı için kilo almaya yol açıyor­. Metabolizmanızı harekete geçirmek amacı ile sabah uyanır uyanmaz, en  geç 1 saat içinde kahvaltınızı yapın­. Kahvaltıda karbonhidrat, protein, lifli gıdalar, vitamin ve mineralden  zengin ve ya­ğı az gıdaları tercih edin ­. Böylelikle günün ilerleyen  saatlerinde atıştır­ma dürtüleri ortadan kalkar ve kan şekeriniz belli bir seviyede kalacağı için açlık krizleri çekmezsiniz­.

2* Günde 6 öğün yiyin: 3 ana 3 ara öğün olmak üzere, en  az 6 öğün tüketmek metabolizmayı hızlandırıyor­. Bununla birlik­te yemekleri yavaşça yemeniz de sindirim sistemi düzeni yönün­den  çok önemli­. Az az ve sıklık­la yemenin en  mü­him etki­yi ise kan şekeri­ni belli bir seviyede tutarak, ani düşüş ve yükselişleri önlemek­. 2* 3 saatte bir, birazcık da olsa bir şeyler yemeyi ihmal etmeyin ve sık besle­nip metabolizmanızı hızlandırın­.

3* 10* 12 bardak su için: İnsan vücudun­dan normal koşullar­da günlük ortalama olarak 2,5 litre su yitimi olmakta­dır­­.  Su miktarın­da azalış ise vücut­ta depolanan yağ miktarı­nın artışı­na neden  olmakta­dır­­.  Bununla birlik­te az su tüketilme­si yüzün­den  böbrekler çalışmayınca, bu organın görevi­ni karaciğer üstlenmek zorun­da kalıyor­. Bu durumda karaciğer daha az yağı enerjiye dönüştürebiliyor­.

4* 2* 3 fincan yeşil çay yudumlayın: Yeşil çay metabolizma hızını artırarak, yağ yakımına yardımcı olmakta­dır­­.  Çayın miktarı ve demine göre farklılık göstermekle beraber günde 2* 3 fincan yeşil çay yiyebilirsiniz­. Lakin unutmayın, bu miktar­dan fazlası çarpıntı ve uykusuzluk oluşturabiliyor­.

5* Proteinsiz kalmayın: Vücudumuz et, balık, peynir ve yumurta gibi proteinleri sindirirken  daha fazla enerji harcıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor­. Lakin hiç karbonhidrat almadan sırf protein tüketilerek yapılmakta olan diyetlerden  kaçı­nın Bu tür diyetlerle hızla kilo verseniz bile sonra­sı verdiğiniz kiloları hızla almanı­zın yanı sıra damar hastalığına yakalanma riskiniz de artmakta­dır­­.

6* Posa tüketimi­ni artırın: Lif oranı yüksek olan yiyecekler, bilhassa taze meyve ve seb­zeler, kuru baklagiller ile tam tahıllı ürünleri de düzenli tüketmeniz şart­. Zira lif metabolizmayı hızlandırıyor­. Bununla birlik­te posa, gıdaların kan şekeri­nin yükselme hızını düşürüyor ve vücudun insüline olan gereksinimi­ni azaltarak diyabete karşı koruyor­.

7* Bir dilim peynir ya da 3 bardak süt: Yapılan son çalışmalar­da diyette kalsiyum arttırılması­nın yağ yıkımını hızlandırarak kilo vermeyi desteklediği ortaya kondu­. Süt ve süt ürünleri, pekmez, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler iyi birer kalsiyum kaynağıdır­­.  Yeterli kalsiyum almak amacıyla günlük olarak 1 dilim kaşar peyniri ya da 3 bardak süt kafi gelecektir­­.

8* Yemeklerinize ve içeceklerinize tarçın katın: Tarçın kan şekeri­ni dengeleyen  bir etkiye sahip­. Tarçı­nın içermiş olduğu krom minerali insüli­nin etkisi­ni iyileştirdiği için daha az insüline gereksinim olmakta­dır­­.  Hem kendinizi daha uzun süre tok hissetmek, hem de kan şekerini­zin dengede kalma­sı için yarım çay kaşığı tarçını içeceklerinizde ya da yemeklerinizde kullana­bilirsiniz­.

9* Bu üçlüyü sofranızda bulundurun: Acı biberin içermiş olduğu kapsaisin adlı madde metabolik hızı arttırıyor­. Zencefilin köklerindeki yumrular dolaşım ve sindirim sistemi­ni uyarıyor­. Bununla birlik­te yapılmakta olan çalışmalar­da badem tüketen  kadınların, badem tüketmeyen  kadınlara göre daha ba­sit kilo vermiş olduğu ortaya konmuş­. Günde 1 çay kaşığı acı biber, 1 çay kaşığı zencefil ya da 6* 8 adet badem tüketmenizde fayda bulunmakta­.

10* Soğan ya da sarımsaksız hayat olmaz: Soğan ve sarımsağın içinde yer alan alicin maddesi kanın vücut­ta dolaşımını uyarıyor, sindirimi harekete geçiriyor, vücut­ta bulunan fazla suyun atılmasını sağlıyor­. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakma­yı arttırıyor­. Soğan, sarımsak ve taze soğanı hem yemeklerinize hem de salatalarınıza eklemeyi unutmayın­.

11* Yemekler den  evvel greyfurt yiyin: Yapılan bir çalışmada yemek öncesi tüketilen  yarım greyfurdun kilo vermeye yardımcı olduğu ortaya kondu­. Bununla birlik­te greyfurt içermiş olduğu limonoids ve likopen  ile kansere karşı koruyucu etki gösterir­­.

12* Fiziksel aktivitenizi artırın: Her gün yapılmakta olan fiziksel aktiviteyi, günlük yaşantını­zın bir parçası haline getirin­. Fiziksel aktivite daha enerjik hissetmenizi, hareketli ve zinde kalmanızı sağlayarak metabolizmanızı hızlandıracaktır­­. Bun­dan ötürü her gün en  azın­dan yarım saat hızlı tempoda yürümeniz yararlı olacaktır­­.

Günlük En Az 6 Saat Uyuyun

Fazla veya az uyumak metabolizma hızını menfi şekil­de etkilemekte­dir­­. Bun­dan ötürü uzmanlar günlük en  az 6, en  fazla 8 saat uyumanızı tavsiye ediyor­. Vücudumuz için en  sağlıklı uyku saatleri ise gece 23­.00* 06­.00 arasıdır­­.  Bu saatler­de uyanık olmak metabolizma hızı üstün­de menfi etki yaratacaktır­­.