10 Temmuz 2015 Cuma

Yağ Yakan Besinler

Sponsorlu Bağlantılar:

Yağ Yakan Besinler

Yediğiniz gıdalara dikkat ettiğiniz hal­de kilo veremiyorsanız bir­takım gıdaları beslenme programınıza ekle­yip daha ba­sit kilo verebilirsiniz­.

Bu besin­lerin neler olduğunu Hisar Intercontinental Hospital'de Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Elif Karacanoğlu’n­dan öğrendik.

Yeşil Çay
Bazı çalışmalar yeşil çayın karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiği­ni göstermiştir­­. Yeşil çay, metabolizmayı etkisi altına alan fitokimyasal bir yapı ihtiva eder­. Kilo kaybı hususun­da yeşil çaydan destek almak istiyor iseniz günde birkaç fincan içmeniz gerekebilmekte­dir­­.

Tarçın
Yapılan çalışmalar tarçı­nın kan şekeri seviyesi­ni düzenlemede yardımcı olduğunu göstermiştir­­. Bilhassa Tip 2 diyabeti bulunanlardatarçın iştahı azaltmak amaç­lı kullanıla­bilir­­. Tatlıdan vazgeçemem diyenlerdenseniz kalori eklemeden  tat almak amacıyla kahve, çay, veya yoğurdun içerisi­ne karıştırın­.

Greyfurt
Sindirimi uzun süreli ve bolca lif içeren  greyfurt; yağ yakıcı özelliğe sahip olmasa bile daha az kalori alıp kendinizi tok hissetmenize destek olmakta­dır­­.  Yemekten  önce yarım greyfurt yer veya yarım bardak greyfurt suyu içerseniz yemek esnasın­da daha az yiyecek olduğunuz için daha az kalori almış olursunuz­.

Karpuz
Su muhteviyatı fazla olan besinler bağırsaklar­da daha fazla yer kaplar; bu da yemek amacı ile daha az yer bırakmaktadır­­.  Birçok çiğ sebze ve meyve de su muhteviyatı yüksek olduğun­dan midede çok yer kaplarken  düşük kalori almanızı sağlar­. Karpuz likopen  yönün­den  zengin bir kaynaktır ve gün için bir­takım A ve C vitaminleri almanıza da destek olmakta­dır­­.

Armut ve Elma
Armut ve elma da lifli meyveler olduğun­dan su içerikleri yüksektir­­. Bunların suyu yerine kendisi­ni yemek hem daha fazla lif almak hem de çaba harca­mak yönün­den  daha sağlıklıdır­­. 

Üzüm
Kalori değeri başka meyvelere göre yüksek olan üzümü ölçülü tükettiğiniz za­man daha uzun süre tokluk hissedersiniz­. Yaş üzüm yerine kuru üzüm tüketmek ise hem kalori değeri­ni düşürür hem de daha uzun süre tok kalmanızı sağlar­.

Çiğ Sebzeler
Çiğ sebze mucizevi bir aperatiftir­­. Açlık hissettiğinizde cips gibi abur cuburlar yerine doğranmış kereviz, havuç gibi sağlıklı aperatifleri tercih ederseniz daha az kalori almış olursunuz­.

Salata
Yemekten  önce daha az kaloriyle doymanın başka bir yolu da salata yemektir­­. Bilhassa marul midede yer kaplar su muhteviyatı bol bir gıdadır­­.  Marul yerseniz midenizde yağlı gıdalara daha az yer bıraka­bilirsiniz­. Meyve ve sebze ya da rendelenmiş peynir çeşitleri ekle­yip salatanızı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz­. Lakin soslara dikkat edin­. Bununla birlik­te salatınıza vücut­ta yağ yakıcı etki­yi olduğu kanıtlanmış olan sirke de eklerseniz yağlarınızı eritme hususun­da iyi bir yardımcı da kazanmış olursunuz­.

Fındık
Kuruyemiş, öğünler arasın­da açlık frenlemek amacı ile mükemmel bir yoldur­. Protein, lif ve kalp için sağlıklı yağları yüksek miktar­da ihtiva eder­. Çalışmalar fındığın ölçülü yendiği zaman kolesterol düzeyleri­ni düzenlediği­ni ve kilo kaybını teşvik ettiği­ni göstermiştir­­.

Yumurta
Çalışmalar sabah protein yemenin daha uzun süre tok tuttuğunu göstermiştir­­. Simit veya poğaça gibi besinler yerine yumurta yiyerek daha uzun süre tok kala­bilirsiniz­. Bir yumurtada 75 kalori vardır; fakat yüksek kalitedeki protein muhteviyatı ve başka yaşam­sal yiyecek maddeleri ile beraber çok daha sağlıklı beslenmenizi sağlar­.

Kahve
Kahve metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize de yardımcı olur; fakat ekstra kalori içermediği sürece…

Yulaf ezmesi
Lif bakımın­dan zengin olan yulaf ezmesi­ni bol su veya sütle sıcak yerseniz daha uzun süre tok hissedersiniz­. Tadını sevmiyorum diyenlerdenseniz tarçın ya da Hindistan cevizi karıştıra­rak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz­.

Çorba
Kremalı ve çok yağlı bulunmadığı müddet daha az kalori almanıza destek olmakta­dır­­.  Yemekten  önce yendiğinde, kalorisi ­ yüksek besin­lerin yeri­ni ala­bilir­­. Bununla birlik­te tavuk, balık, sebze ya da fasulye ekle­yip çorba hari­cinde yalnız başına tatmin edici, kalorisi ­düşük yemek yapa­bilirsiniz­.

Patlamış Mısır
Yağ ve tuz eklemediğiniz müddetçe patlamış mısır yemenizde bir sakınca bulun­maz­. Zira patlamış mısır kalori muhteviyatı çok düşük bir gıdadır.

Balık
En iyi protein kaynakların­dan bir tanesidir­­. Omega-3 yağ asitleri vücudun kendi üretmediği yağ grubun­da yer aldığı için mutlak suretle balık tüketmek gerekir­­.

Yağsız süt
Yağsız süt, yağlı sütte bulunmakta olan protein ve kalsiyumu sağlayarak tok hissetmenize ve bilhassa bel ve karın bölgesinde kilo kaybınıza destek olmakta­dır­­. 

Yağsız Et
Protein uzun süre tok tutarak sindirim esnasın­da daha fazla kalori yakmanıza destek olmakta­dır­­.  Fakat önemli olan yiyecek olduğunuz protei­ni doğru seçmektir­­. Derisiz tavuk göğsü, biftek gibi et türleri daha az yağ içerdiğin­den  daha sağlıklıdır­­.