8 Mart 2016 Salı

Dulavrat Otunun Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Dulavrat otunun yararları

Dulavrat otunun başka bir ismi de pıtraktır. Bitişik yapraklı iki çeneklilerden, çiçekleri kömeç durumunda toplu olarak bulunan, bazı cinsleri uçucu yağ veya süt taşıyan bir bitki ailesindendir. Yol ağızlarında yetişen uzun seneler kalan otsu bitkidir. Uzunluğu 30-60 cm dir. Dallara ayrılan sert bir gövdesi, koca yaprakları, yaz aylarında açan parlak moru andıran ya da kırmızıya benzer çiçekleri vardır. Yapraklarının tüylü, damarlı ve beyaz renklidir. Çiçeklerine daha yakın olan yaprakları küçük çıkar. Dulavratotunun gövdesinin içerisinde ve yapraklarında insülin, uçucu yağ, tanen, acı glikozitler, mikrop kırıcı bazı maddeler ile alkaloitleri bulunmaktadır.

dulavratotu, pıtrak


Dulavrat Otunun Kökünün Yararları :
- Kanı temizler.
- İdrar yapımını arttırır.
- Dışkıyı yumuşatarak atımını kolaylaştırır.
- Vücudu güçlendirici bir toniktir. Ter attırır.
- Damla hastalığına karşı olumlu etkisi görülür.
- Sindirim ve safra salgılarını hızlandırır.
- Sindirime yardımcıdır.
- İştah açıcıdır.

Dulavrat otu kökünün hazırlanışı: 1 şeker kaşığı kurumuş kökü 1 bardak suya katılır. Su kaynayıncaya kadar beklenir, daha sonra ateş kısılır, 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynama devam ettirilir. hazırlanan çaydan günde üç kere birer bardak içilir.

Dulavrat otu yaprağının yararları

- Yağlı ve akneli ciltlere iyi gelir.
- Saçlardaki kepeği önler.
- Ciltteki yara ve ülserlerin iyileşmesine yarar sağlar.
- Egzama ve sedef hastalıklarına karşı etkilidir.

Yaprağının hazırlanışı: Bitkinin yaprakları bulamaç yapılır. Hastalıklı bölgeler sürülür. Fakat sedef hastalığı ve egzamada tedaviye iyileşme belirtileri görülene kadar sürülmeye devam edilmelidir.

İlgili aramalar: dulavratotunun faydaları, dul arvat otu, pıtrağın faydaları, pıtrak otu