27 Nisan 2016 Çarşamba

Karamukun Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

KARAMUK NEDİR? KARAMUKUN YARARLARI NELERDİR?

Karamukun bilinen başka isimleri de Diken üzümü, Sarıçalı, Çoban tuzluğu, İt tuzluğudur. Kadın tuzluğugiller ailesindendir. Bahar ve yaz ayları arasında, sarı tonlu, hoş kokulu çiçekler açan, 1–3m uzunluğunda, dikenli, çatallı , aralıklı ormanlarda yetişen bir ağaçtır. Kökünün lezzeti yoktur, yaprakları ve meyvesi tatlıdır. Yaprak dizilişleri dolamalı, tek veya deste şeklindedir.Yaprakları açık yeşil tonda, yumurta şekilli, küçük saplı , deriye benzer yapılıdır. Çiçekler gökkuşağı gibi bileşik ya da salkım ya da çok nadiren de olsa tek tek gelişir. Daha sonra bu dişi çiçekler kırmızı veya siyah tonda, yumurta şekilli, uruk ve ferahlık veren bir tadı olan meyveleri ortaya çıkar. Meyvelerinde çok miktarda c vitamini vardır. içerisinde Şeker, Meyve asitleri, Mineraller, Berberin, Oksiberberin, Reçine, Tanen, Balmumu, Nişasta, Palmatin. Meyvelerde C vitamini vardır.

Kuzey yarımkürenin ılık olan bölgelerinde ve Avrupa’da yetişir. Türkiye de ise İstanbul ve Trakya’da,değişik bir türü de Karadeniz bölgesinde, yazın yeşil olan bazı türler doğal olarak yetişmektedir. Karamuk bitkisinin gövde yada kök kabukları için; ilkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu kullanılır. Gözde kabukları da aynı zamanlarda bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölge gren bir yerde dikkatlice kurutulur. Kurutulduktan sonra son hali tamamlanır. Yaprakları taze dalında yenilebilir. Kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılabilir.

karamukun faydaları


Karamukun Yararları
- İştah açar.
- Kusmayı keser.
- Hazımsızlıklara iyi gelir.
- Öksürüğe iyi gelir.
- Diş ve ağız yaralarına iyi gelir.
- Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.
- İshali keser.
- Güç verir.
- Ateş düşürmeye iyi gelir.
- Kolera ve dizanteriye iyi gelir.
- Enfeksiyonlara iyi gelir. Çünkü bağışıklık sistemini güçlendiricidir.
- Kan dolaşımını düzenler.
- Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
- Mideyi rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Büyüyen dalağı küçültme de yararı vardır.
- Rahim iltihaplarında, bağırsak iltihaplarında, tümörleri bastırmakta, küçültmekte, mafsal iltihaplarını kurutmaktadır.

Karamuk çayının hazırlanışı: İnce doğranmış kabuklardan 1 çay kaşığı veya kökü kullanılacaksa 1 çorba kaşığı 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir. Bunun yanında 4 bardak suya 20-30 gr. yaprak katılarak birkaç dakika kaynatılıp günde 3 kere1çay bardağı içilir.

Önemli uyarı: Hamileler karamuk bitkisini kesinlikle kullanmamalıdır.

İlgili aramalar: karamukun yararları, karamukun faydaları nelerdir